Rusia și-a actualizat strategia de securitate. Cele mai mari temeri ale Kremlinului

Data publicării:
PUTIN IN BIROU - kremlin.ru

FOTO: kremlin.ru

Kremlinul susţine că mobilizarea de trupe şi armament NATO atât de aproape de graniţele Rusiei sunt o provocare. Iar politicile prin care Statele Unite şi aliaţii săi încearcă să exercite o dominaţie la nivel global riscă să genereze presiuni politice, economice, militare și informaționale la adresa Rusiei.

Extinderea potențialului NATO și înzestrarea organizației cu roluri pe plan global - ceea ce încalcă dreptul internațional -, activarea militară a blocului și continua lui expansiune și apropiere a infrastructurilor sale de granițele Rusiei, toate acestea creează o amenințare la adresa securității naționale”, menționează noul document de securitate.

În ceea ce privește Statele Unite, documentul are o mențiune cel puțin ciudată. Potrivit sputniknews.com, se spune că SUA își extind rețeaua de laboratoare biologico-militare pe teritoriul țărilor care se învecinează cu Rusia. Lumea încă se confruntă cu „un mare risc de proliferare și folosire a armelor chimice, precum și cu incertitudea care există în privința țărilor care au arme biologice sau mijloace de a le dezvolta și a le produce”, se mai arată în document.

Strategia pare să răspundă și sancțiunilor economice europene și americane la care este supusă Moscova de la anexarea Crimeei. Astfel, documentul prevede necesitatea de a asigura „independența alimentară a Rusiei” și cere dezvoltarea accelerată a agriculturii, pregătirea de specialiști în domeniu și prevenirea traficului necontrolat cu organisme modificate genetic, relatează sputniknews.com.

Rolul spionajului crește în noua strategie de securitate națională a Rusiei. Documentul prevede să fie folosit mai activ „potențialul serviciilor secrete”, în condițiile în care „lupta pentru influență pe arena internațională implică o serie întreagă de instrumente politice, financiar-economice și din domeniul informațiilor”.

Strategia actualizată include și o referire la criza refugiaților. În opinia strategilor ruși, creșterea fluxului migrator dinspre Africa și Orientul Mijlociu către Europa a arătat vulnerablitatea sistemului regional de securitate din regiunea euro-atlantică construit de NATO și UE.

Rusia se teme însă de revoluțiile „colorate”, care răstoarnă de la putere autoritățile politice legitime. Astfel, instigarea la „revoluții colorate” este menționată explicit ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa securității Rusiei. Regiunile din vecinătatea Rusiei se caracterizează printr-o intensificare a militarizării și a cursei înarmării, notează documentul, care observă că practica înlăturării de la putere a autorităților legitime devine tot mai răspândită.

Cele mai mari amenințări la adresa securității statului și societății sunt reprezentate de „activitatea unor grupuri și organizații radicale, care folosesc ideologia religioasă extremistă și naționalistă, activitatea unor organizații economice, financiare și cea a unor ONG-uri internaționale sau străine, precum și a unor indivizi privați, toți având drept scop subminarea unității și integrității teritoriale a Federației Russe, destabilizarea situației politice și sociale din țară, inclusiv prin inspirarea unor revoluții colorate și prin distrugerea valorilor morale și spirituale ruse”, se arată în strategia actualizată de securitate.

Citiți și: Angajații FSB au dreptul să tragă în populație

Strategia notează că eforturile Occidentului de a contracara procesul de integrare (a Uniunii Eurasiatice promovate de Rusia ca o contrapondere la Uniunea Europeană - n.r.) și de a crea „zone fierbinți” în regiunea eurasiatică au o influență negativă asupra intereselor naționale rusești.

Evident, nu puteau lipsi referirile la Ucraina, în care Rusia vede o sursă de instabilitate la granițele sale. „Consolidarea ideologiei naționaliste de extremă-dreapta, efortul deliberat de a contura o imagine publică a Rusiei ca dușman transformă Ucraina într-o sursă de instabilitate europeană pe termen lung, localizată chiar lângă frontierele Rusiei”, notează documentul.

Documentul, semnat de Vladimir Putin în ultima zi din 2015, pune practic pe hârtie declaraţiile din ultimul timp ale oficialilor ruşi.  Versiunea anterioară a strategiei data din 2009, de pe vremea lui Dmitri Medvedev, iar Vladimir Putin ceruse modificarea ei.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...