În cinci state UE ameninţarea sclaviei moderne a crescut. Este vorba despre România, Grecia, Italia, Cipru şi Bulgaria, potrivit celei de a doua ediţii a raportului „Indicele Sclaviei Moderne (MSI) 2017”.
Studiul a fost publicat de o companie de consultaţă în domeniului riscurilor la nivel global, Verisk Maplecroft, cu sediul în Marea Britanie, scrie site-ul Independent.com.mt, citat de News.ro.
Organizaţia prezintă cele cinci ţări europene drept „puncte de intrare cheie în regiune a migranţilor, extrem de vulnerabili la exploatare” şi apreciază că „prezenţa acestor populaţii de migranţi vulnerabili în principalale ţări de sosire reprezintă o contribuţie cheie la creşterea sclaviei în numeroase sectoare în regiune, ca de exemplu în agricultură, construcţii şi servicii”.
În 20 de state membre UE a crescut ameninţarea sclaviei moderne, al cărei nivel a crescut în Europa faţă de cel de anul trecut, când organizaţia a prezentat primul raport.
În raport, „sclavia modernă” este definită drept „un termen-umbrelă care include sclavia, servitutea, traficul de persoane şi munca forţată”, iar autorii evaluează situaţia în 198 de ţări în baza „puterii legislaţiei lor, eficienţei aplicării legislaţiei şi gravităţii încălcărilor”.
În cadrul UE, indicii României şi Italiei relevă deprecieri semnificative ale situaţiei.
România a căzut 56 de locuri, de anul trecut, şi se clasează pe locul 66 între ţările cu risc mare, iar Italia se clasează a 133-a, o cădere de 16 locuri.
Potrivit raportului, cele două ţări „au înregistrat cele mai grave raportări ale unor încălcări în UE, inclusiv forme grave de muncă forţată, precum servitutea şi traficul”.
Italia a primit 85% dintre migranţii care au venit pe mare de la începutul anului, potrivit publicaţiei Quartz. În acest sens, riscul în Italia va creşte până anul viitor, în agricultură mai ales, apreciază Verisk Maplecroft.
Ţări ca Olanda, Austria, Spania, Franţa, Lituania şi Letonia nu apar între cele în care riscul sclaviei moderne creşte, în contextul în care ţări ca Regatul Unit, Franţa şi Olanda au adoptat legi cu privire la sclavia modernă şi drepturile omului.
În afara UE, potrivit raportului, situaţia în Turcia a înregistrat a doua cea mai mare depreciere a indicelui, iar această ţară a căzut de pe locul 110 pe 58 şi a intrat în categoria ţărilor cu „risc ridicat”. „Afluxul a 100.000 de refugiaţi din calea războiului din Siria, alături de sistemul restrictiv al permiselor de muncă în Turcia, a condus la intrarea a mii de oameni în rândul forţei de muncă la negru”, se arată în raport.
În schimb, Cambodgia a înregistrat un progres uşor în 2017, şi a urcat 19 poziţii, de pe locul 61 pe locul 80. India a înregistrat cea mai importantă îmbunătăţire a situaţiei în comparaţie cu toate celelalte ţări, urcând de pe poziţia a 15-a pe poziţia a 48-a.
În top zece al ţărilor cu cel mai mare risc al sclaviei - „risc extrem” - la nivel mondial se află Coreea de Nord, Siria, Sudanul de Sud, Yemenul, Republica Democratică Congo (RDC), Sudanul, Iranul, Libia, Eritree şi Turkmenistanul.