România, Letonia și Bulgaria sunt pe primele trei locuri la numărul de decese provocate în 2017 de boli sau afecțiuni care puteau fi tratate la persoanele sub 75 de ani. Bolile cardiace ischemice, cerebrovasculare, cancerul colorectal, pneumonia și cancerul la sân sunt printre principalele cauze ale deceselor care puteau fi tratate.
În 2016, 1,5 milioane de oameni cu vârste sub 75 de ani au decedat în UE, din care două treimi (1 milion) ar putea fi considerați morți prematur, potrivit listei întocmite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și Eurostat privind mortalitatea care poate fi evitată. Aceste decese ar fi putut fi evitate prin măsuri eficiente de sănătate publică și intervenții primare de prevenție (decese care pot fi prevenite) sau prin intermediul intervențiilor medicale efectuate la timp și eficient (decese tratabile).
În UE, cele mai comune cauze de deces în urma bolilor tratabile printre persoanele sub 75 de ani erau bolile cardiace ischemice, cancer colorectal, cancer la sân, boli cerebrovasculare și pneumonie.
În 2016, aceste cinci cauze reprezentau 65% dintre toate decesele survenite ca urmare a bolilor tratabile din UE.
În 19 din cele 27 de state membre UE, boala cardiacă ischemică a produs cea mai mare rată standardizată a deceselor din 2017 în rândul persoanelor sub 75 de ani, dintre cele cinci cauze principale de deces ca urmare a bolilor tratabile. În șapte dintre acestea – Belgia, Danemarca, Spania, Franța, Italia, Olanda și Portugalia – cea mai mare rată standardizată de decese era ca urmare a cancerului colorectal, în vreme ce în Bulgaria, cea mai mare rată standardizată de deces era cauzată de bolile cerebrovasculare.
În ceea ce privește decesele care puteau fi prevenite în rândul cetățenilor UE sub 75 de ani, cancerul pulmonar, bolile cardiace ischemice, afecțiuni ca urmare a consumului de alcool, bolile cerebrovasculare și bolile pulmonare cronice erau cele mai des întâlnite cauze ale deceselor care puteau fi prevenite printre oamenii cu vârste sub 75 de ani, reprezentând 55% dintre toate aceste decese în 2016.
În 2017, dintre aceste principale cinci cauze, cancerul pulmonar a reprezentat cea mai mare rată standardizată de decese în rândul oamenilor sub 75 de ani în 20 din cele 27 de state membre. Letonia, Lituania, România și Slovacia au înregistrat cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite în cazul bolilor cardiace ischemice, în vreme ce Estonia și Finlanda au înregistrat cea mai mare rată la afecțiunile specifice consumului de alcool. Bulgaria a avut cea mai mare rată de decese care pot fi prevenite în cazul bolilor cerebrovasculare.
Redactor: Alexandru Costea