Român în Marea Britanie: Mă simt mai în siguranță la Londra decât la București
Mai mulți români stabiliți în Marea Britanie au declarat duminică la Digi24 că incidentele teroriste de sâmbătă seara nu îi înspăimântă nici pe ei, nici pe ceilalți locuitori din capitala Regatului Unit. Viața și-a reluat cursul normal, duminică dimineața, la Londra, oamenii nu sunt panicați, totul este ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, au relatat ei.
„Mă simt mult mai în siguranță la Londra decât la București”, a declarat Călin Victor Teodorescu, un român aflat în capitala britanică de doi ani și trei luni. El a explicat că acest sentiment de siguranță vine din faptul că este foarte multă poliție pe străzi, indiferent de oră, și, în plus, în situații dificile ca acestea oamenii se ajută între ei, nu țin cont de religie sau rasă. Victor Teodorescu a precizat că a lucrat mai bine de un an la un hotel, pe tură de noapte, și nu i-a fost frică niciodată, nu s-a confruntat cu incidente. „Nici măcar oameni beți pe stradă n-am văzut”, a declarat el.
„Azi dimineață, în jur de 6:30, am plecat la lucru, lumea nu este speriată, se merge normal, stația Londron Bridge este închisă, dar te anunță în metrou faptul că este închisă și să aștepți, să cobori la următoarea stație. Chestia asta cu stația de metrou închisă la Londra e ceva normal, lumea e obișnuită. Avantajul e că, fiind duminică, foarte puțină lume merge la lucru, deci oamenii nu sunt afectați”, a povestit Călin Victor Teodorescu.
Întrebat dacă a avut senzația că oamenii sunt înfricoșați, românul a negat categoric. „Toată lumea mergea normal, inclusiv românii cu care m-am întâlnit nu erau speriați, afectați, îngrijorați de situație”, a spus Victor Teodorescu. „A fost un eveniment izolat, nu se întâmplă în fiecare săptămână, mult mai des se întâmplă să se închidă stațiile de metrou și lumea s-a învățat cum să reacționeze”, a explicat el.
La rândul său, Petrișor Dobrică, un alt român stabilit la Londra, a confirmat că viața își urmează cursul ca de obicei în capitala britanică. „Zici că nu s-a întâmplat nimic, ca și data trecută în Westminster Bridge. A doua zi era plină de lume, de vizitatori, ca și cum nu se întâmplase nimic”, a relatat Petrișor Dobrică. El a explicat că populația este informată de autorități prin intermediul panourilor de afișaj din diverse locuri, unde se transmit diverse mesaje, în special cu numere de contact la care oamenii pot suna în caz că observă ceva suspect sau se tem de ceva.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Întrebat dacă se simte în siguranță la Londra, Petrișor Dobrică a spus că da, bineînțeles, și a explicat că este un incident care se poate întâmpla oricui și la orice moment. „Nimeni nu știi ce are de gând să facă cu mașina, să intre în tine sau în alții. Nu, nu ne frică”, a spus Petrișor Dobrică. El a explicat că prezența masivă a forțelor de ordine pe străzi induce sentimentul că oamenii sunt apărați și sunt în siguranță.
„Ieri, când s-a raportat (incidentul – n.r.) lumea bineînțeles că a intrat în panică, dar a trecut relativ repede. Din păcate, a devenit un lucru obișnuit, am ajuns să fim obișnuiți cu aceste atacuri. E o perioadă, nu am niciun dubiu, ca în anii 70, când erau atacurile teroriste irlandeze, regret că trebuie să spun că suntem aproape obișnuiți cu aceste atacuri. (...) Obișnuința se traduce prin a continua viața în mod normal, nu e doar obișnuință, poate e și un act de curaj și de ignorare a acestei încercări de a disrupe, de a schimba felul de a ne trăi viața. E un refuz de a ne schimba obiceiurile”, a declarat Iolanda Costide, care are un birou de arhitectură în Marea Britanie.
Întrebată dacă se simte în siguranță la Londra, și Iolanda Costide spune că da. „Nu m-aș muta, nu mi-aș schimba feluld e a trăi, ceea ce fac. Partea dificilă și tristă, aș zice eu, e că aceste acte teroriste sunt întreprinse de persoane care sunt generația a doua și chiar a treia de imigranți în această țară, foarte des părinții erau total integrați, bunicii, dar e vorba de membri din generația tânără, care sunt alienați și trebuie să vedem de unde vine această alienare”, spune românca.
Emil Lixandru, un avocat român din Londra, a declarat la Digi24 că duminică dimineața orașul era liniștit. El se afla la trei minute de Podul Londrei, care rămâne zonă închisă, dar în preajma barierelor instalate de poliție e aglomerație, sunt cameramani, jurnaliști, fotoreporteri, ambulanțe. În restul orașului este însă o zi normală de duminică, a spus Emil Lixandru. „Este liniște, pentru că e o capitală foarte mare, astfel de atacuri au mai avut loc, oamenii s-au obișnuit, e liniște, chiar am fost surprins astăzi, oamenii erau în parc, la biserică. Dacă ar fi fost primul atac în ani de zile, poate atunci, da... Dar după mai multe atacuri recente, unul după altul, oamenii s-au cam obișnuit și au început să devină mai liniștiți”, a explicat avocatul.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News