Republica Moldova, faţă în faţă cu UE. Bogdan Aurescu: Semnarea acordului de asociere trebuie să aibă loc înainte de alegerile din 2014”

Data publicării:
aurescu-1

Semnarea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană trebuie să aibă loc înainte de alegerile din 2014 din Republica Moldova, apreciază secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În acest timp, procesul de reformă trebuie să continue, chiar dacă uneori parcursul electoral îl poate tulbura. Diplomatul a vorbit vineri seară, în emisiunea Imparţial Digi24, şi despre efectul invers al embargoului impus asupra vinurilor moldoveneşti de către Federaţia Rusă şi solidaritatea arătată de UE în acest caz.

În mai puţin de o lună, capitala Lituaniei, care deţine preşedinţia Uniunii Europene, găzduieşte summitul la care Republica Moldova şi Ucraina parafează acordul de asociere cu UE. La Vilnius sunt răsplătite astfel reuşitele Chişinăului în drumul său către Europa, Republica Moldova fiind considerată chiar „cel mai bun performer al parteneriatului estic”, arată la Digi24 secretarul de stat Bogdan Aurescu, „din toate punctele de vedere”.

Ceea ce aşteptăm la Vilnius este desigur parafarea integrală a acordului de asociere şi a celui de liber schimb”, ceea ce ar însemna concret, pentru Republica Moldova, „deschiderea perspectivei foarte apropiate, cât mai curând, anul viitor, a semnării” celor două acorduri.

Iar chiar dacă documentul nu este oficial ratificat, unele prevederi pot intra în vigoare, provizoriu, arată Bogdan Aurescu.

El explică exact ce înseamnă parafarea de la Vilnius pentru Republica Moldova: „Intrarea într-o logică de acquis comunitar, un impact deja foarte important în privinţa instituţiilor statului, raportul dintre stat şi cetăţean, valorile pe care trebuie să se construiască funcţionarea societăţii în general, prin raportarea la nişte valori europene concrete - aşa cum sunt ele impuse în aceste documente foarte importante.

„Din punct de vedere economic, documentele marchează „intrarea în această zonă de liber schimb între piaţa UE şi Republica Moldova”, arată diplomatul.

Momentul alegerilor în contextul sondajelor care dau şanse mari comuniştilor. Procesul de reformă trebuie să continue. Un atu: liberalizarea vizelor

Bogdan Aurescu subliniază însă şi aspectul decisiv al momentului semnării efective a documentului dintre Bruxelles şi Chişinău. Ea trebuie să aibă loc înainte de alegeri, pentru ca toate demersurile legislative să se finalizeze la timp: „Este în egală măsură important ca semnarea să se întâmple mai devreme, pentru ca şi ratificarea de către Parlamentul de la Chişinău să aibă loc cât mai repede, înainte de alegerile care urmează să aibă loc la finalul anului 2014 în Republica Moldova.

Întrebat cum vede ascensiunea comuniştilor în sondaje, diplomatul crede că perseverenţa în procesul de reformă este cheia succesului coaliţiei aflate la putere în acest moment, ştiut fiind faptul că orice scrutin politic poate tulbura un demers reformist: „Depinde de Guvernul de la Chişinău modul în care guvernul şi coaliţia de guvernare pro-europeană vor gestiona acest interval de timp. 2014 va fi un an foarte sensibil, complicat, pentru Republica Moldova. Pe de-o parte, procesul de reformă, pe de alta - procesul electoral, care în orice ţară complică uneori parcursul reformist. Singurul răspuns valabil, atât pentru provocările care pot veni din exterior, cât şi din interior, este acela de a continua acest efort de reformă.

Un atu stă în liberalizarea vizelor, unde Chişinăul stă bine, iar cetăţeanul este primul care câştigă: „Republica Moldova este cel mai avansat stat din Parteneriatul estic în ceea ce priveşte planul de acţiune pentru liberalizarea vizelor. Este singurul stat care a trecut la etapa a doua din plan şi este pe cale să o închidă, sperăm favorabil. Procesul decizional e unul complicat. E o măsură cu efect imediat asupra cetăţeanului de pe stradă”, arată Bogdan Aurescu.

Presiunile Rusiei asupra celor două state fost sovietice nu a avut efectul scontat. Piaţa UE s-a deschis pentru produsele respinse de Moscova

De la embargoul impus de Federaţia Rusă vinurilor moldoveneşti, Europa s-a mobilizat exemplar, şi asta şi datorită demersurilor diplomatice ale României, afirmă Bogdan Aurescu: „Efectul presiunilor Rusiei a fost exact invers. În interiorul UE a fost o solidaritate foarte frumoasă manifestată în termeni concreţi cu autorităţile de la Chişinău şi cu cele de la Kiev, fie că a fost vorba de embargoul asupra vinurilor moldoveneşti, fie asupra dulciurilor din Ucraina. Răspunsul dat de Comisia Europeană Rusiei a fost pe măsură, inclusiv datorită eforturilor diplomatice ale Bucureştiului şi ale comisarului pentru agricultură Dacian Cioloş.

Ella Moroiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Statuia din Cismigiu care ”plange” de 100 de ani. E a unei fete care a murit la 21 de ani...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cher, dezvăluiri despre căsnicia cu Bono: „Am fost prinsă într-un mariaj lipsit de iubire!” Recunoaște că a...
Film Now
Sharon Stone și Kevin Costner au flirtat fără rețineri la o gală, după ce ea l-a apărat în timpul divorțului...
Adevarul
Testul simplu care identifică pacienții cu afecțiuni neurologice, inclusiv Alzheimer
Newsweek
2.500.000 pensii, în aer după decizia Poștei Române de a desființa oficiile. Cum iau, totuși, banii?
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
parlament european
Parlamentul European a ajuns la un acord politic pentru aprobarea noii echipe a Comisiei Europene. Când va fi...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Denzel Washington, despre trecutul îmbibat în alcool: "Am făcut mult rău corpului". Obișnuia să bea două...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...