Euromaidanul, simbolul libertăţii ucrainiene, locul în care oamenii au murit pentru libertate. Baia de sânge şi protestele din ultimele luni n-au fost degeaba. Curajul şi perseverenţa protestatarilor au răsturnat un regim. Piaţa Independenţei din centrul Kievului este acum teritoriul Rezistenţei.
Un bărbat în cojoc şi cu mâna la piept ţine un moment de reculegere pentru cei care au murit în ultima săptămână. A luptat cot la cot cu ei, iar mormanul de flori îi aminteşte de lupta pe viaţă şi pe moarte dusă în piaţă.
Printre manifestanţi s-a amestecat şi Ana. Are 65 de ani, e din Cernăuţi şi a venit în piaţa din Kiev cu nepotul său. S-au oprit lângă blindate şi au făcut fotografii.
„Îmi pare rău! Băieţi tineri s-au dus. Noi vrem să trăim liberi, vrem libertate, pentru nepoţii noştri, pentru fii noștri”, a spus Ana, într-o română perfectă.
Baricadele de cauciururi, sârma ghimpată şi corturile de campanie îţi dau senzaţia că intri într-o fortăreaţă. Câţiva bărbaţi vânjoşi, îmbrăcaţi cu haine militare lovesc cu sete un ţăruş. Montează încă un cort ce le va fi casă în următoarele luni. Împreună cu alţi o mie de oameni vor sta în piaţă până la alegerile din luna mai. Maidanul este acum oraşul din oraş. Are de toate, de la puncte de pază, la bucătării mobile.
„Facem ciorbă ucraineană, vă aşteptăm şi pe voi”, a spus una dintre bucătărese.
Rezistenţa, aşa cum este numită mulţimea din piaţă, crede că a câştigat o bătălie importantă. Nu şi războiul pentru că plecarea lui Victor Ianukovici nu i-a liniştit. Nu mai au deloc încredere în clasa politică şi se tem de o eventuală fraudare a alegerilor. Aşa că vor rămâne pe Euromaidan până când vor avea certitudinea unei ţări libere.
„Pe Ianukovici îl aşteaptă varianta românească! Exact ce a păţit dictatorul Nicolae Ceauşescu”, a spus unul dintre protestatari.
Euromaidanul se va întări cu medici şi voluntari pregătiţi să lupte pentru aceeaşi cauză. Mulţi dintre ei vin în centrul Kievului după apelul Bisericii, iar preoţii sunt şi ei alături de protestatari.