FOTO: presedinte.md
De aproape două săptămâni câteva sute de persoane protestează non-stop în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde au instalat corturi. Manifestanții sunt acolo de pe 6 septembrie, când a avut loc un miting unde au participat câteva zeci de mii de persoane. Printre revendicările protestatarilor figurează și demisia președintelui Nicolae Timofti.
După câteva zile de protest, președintele a transmis că nu are de gând să demisioneze, pentru că demisia sa nu ar fi nici în interesul populației, nici în interesul țării.
Protestatarii au cerut o întâlnire cu șeful statului, al cărui mandat expiră în martie anul viitor, iar președintele a spus că va examina această cerere. S-a întâmplat după aproape două săptămâni de proteste, care au avut ecou și în presa internațională.
„La şedinţa de astăzi au fost reiterate revendicările populare, cerându-se realizarea lor imediată, începând cu demisiile şi anchetarea beneficiarilor furtului secolului. Am cerut preşedintelui să facă demersuri privind modificarea actului legislativ privind alegerea şefului statului de întreg poporul. În final, am constatat că la fel ca întreaga putere de stat, şi Preşedinţia se află în captivitatea oligarhico-criminală. Dânsul a spus că astăzi nu sunt pregătiţi să discute revendicările populare. A spus că trebuie să i le dăm în scris ca el să se pregătească cu consilierii săi, lucru pe care noi nu-l acceptam. Noi nu suntem consilierii dumnealui ca să-i facem agenda”, a declarat preşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Andrei Năstase, unul dintre liderii protestelor din piața centrală din Chișinău.
Totuși, într-un comunicat de presă este menționat că protestatarii nu insistă asupra demisiei președintelui Timofti, iar această solicitare a apărut „ca un mijloc de a scoate țara din captivitate”.
Președintele Nicolae Timofti a declarat, ca răspuns la solicitările ce i-au fost adresate, că a decis deja, anterior, convocarea Consiliului Suprem de Securitate; că organele de forță vor veghea în continuare asupra menținerii manifestațiilor într-un registru pașnic și că este de notorietate punctul său de vedere în favoarea alegerii șefului statului prin vot universal.
Nicolae Timofti a reiterat faptul că este îngrijorat, ca și majoritatea cetățenilor, de problemele din domeniile justiției, financiar-bancar, agricol, și altele, și că va continua să facă demersurile necesare, în limita atribuțiilor sale constituționale, pentru remedierea lor.
FOTO: presedinte.md
„Pot să constat cu mare tristeţe că poporul Republicii Moldova este orfan de orice instituţie de stat. El nu are de partea sa nici Guvernul, nici Parlamentul şi nici Preşedinţia. I-am propus preşedintelui să ia o decizie a vieţii sale, de partea cui se află. Din răspunsurile dânsului am înţeles că nu doreşte să se poziţioneze de partea poporului. Trist! Este ultima şansă a preşedintelui Timofti. Nu vrea să ia decizia vieţii sale. De această decizie depinde soarta poporului, detensionarea situaţiei şi scoaterea din captivitate a statului. Republica Moldova este împânzită de cancerul oligarhic şi are nevoie de o operaţie chirurgicală profunda”, a reacționat vicepreşedintele Consiliului Marii Adunări Naţionale, Valentin Dolganiuc.
Mihai Ghimpu, huiduit
Un grup de protestatari din centrul capitalei a mers astăzi la sediile PCRM, Partidului Liberal și Partidului Democrat pentru a cere convocarea de urgență a ședinței Parlamentului și a vota demisia guvernatorului BNM și Procurorului General. Dacă la sediile PLDM și PCRM nu a ieșit nimeni să discute revendicările, la Partidul Liberal a ieșit chiar președintele acestora, Mihai Ghimpu. Acesta a fost însă huiduit de către manifestanți, potrivit unor imagini postate pe o rețea de socializare, transmite agora.md.
Oamenii sunt furioşi că autorităţile din Republica Moldova nu fac mare lucru pentru a elimina corupţia. Protestatarii mai denunţă lipsa oricăror evoluţii în ancheta privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti. Scandalul izbucnit în primăvară implică influenţi oameni de afaceri şi politicieni.