Există dovezi clare de corupţie în interiorul Vaticanului, însă problema a fost depistată şi se lucrează la rezolvarea ei, a declarat Papa Francisc, potrivit Agerpres.
„Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat: un scandal. Au făcut lucruri care nu par corecte”, a spus Francisc în timpul unei conferinţe de presă, la bordul avionului la revenirea sa din Japonia, referindu-se la o anchetă a Vaticanului în legătură cu presupusa utilizare frauduloasă a Peter's Pence, fondul de caritate al papei, pentru achiziţionarea unei proprietăţi de lux în centrul Londrei.
Papa Francisc a declarat că cinci oficiali ai administraţiei Vaticanului care au fost suspendaţi în legătură cu ancheta vor fi chestionaţi „în mai puţin de o lună”.
„Există corupţie, este clar. În urma interogatoriilor vom vedea dacă sunt vinovaţi sau nu. Este un lucru urât, nu este plăcut să se întâmple asta la Vatican”, a mai spus Suveranul Pontif.
Acestea sunt primele declaraţii publice ale papei referitoare la scandalul care a aruncat noi îndoieli asupra încercărilor Vaticanului de a-şi îmbunătăţi activitatea privind transparenţa financiară. Şeful securităţii Vaticanului Domenico Giani şi şeful autorităţii de reglementare financiară a Vaticanului Rene Bruelhart au demisionat în urma scandalului.
Adjunctul lui Bruelhart, Tommaso Di Ruzza, este unul dintre cei cinci suspecţi care urmează să fie chestionaţi. Francisc a declarat că Biroul Auditorului general al Vaticanului a semnalat primele suspiciuni cu privire la acest caz.
„Pentru prima dată, murdăria este descoperită din interiorul Vaticanului, mai degrabă decât din exterior. Mecanismele de monitorizare internă încep să funcţioneze”, a spus Francisc.
Papa Francisc a numit un nou director financiar la Vatican în urma unor raiduri ale Poliţiei
Papa Francisc, dorind să acţioneze cu rapiditate pentru ocuparea unei funcţii financiare ce a rămas vacantă în urma unui scandal aflat încă în desfăşurare, a desemnat miercuri un director de top din structura internă a Băncii Italiei pentru a conduce Autoritatea de Informaţii Financiare de la Vatican.
Potrivit Vaticanului, Carmelo Barbagallo, fostul director al Biroului pentru supraveghere bancară din cadrul Băncii centrale italiene, îi va succeda avocatului elveţian Rene Brulhart la conducerea Autorităţii de Informaţii Financiare (AIF).
Rene Brulhart a părăsit săptămâna trecută această funcţie pe care a ocupat-o timp de cinci ani, după ce papa Francisc a decis să nu îi reînnoiască mandatul. Plecarea sa a avut loc după raiduri fără precedent şi care au şocat opinia publică locală, organizate de Poliţia din Vatican pe 1 octombrie în birourile deţinute de AIF şi de Secretariatul de Stat.
Poliţia a acţionat în baza unui mandat de percheziţie semnat de un magistrat din Vatican care investiga un caz suspect de corupţie în cadrul procedurii de achiziţionare a unei clădiri din Londra de către Secretariatul de Stat, un departament-cheie din administraţia centrală a Sfântului Scaun.
Cinci angajaţi de la Vatican, inclusiv un director de la AIF, Tommaso di Ruzza, au fost suspendaţi după raidurile de pe 1 octombrie.
Domenico Giani, şeful Securităţii de la Vatican şi bodyguard al papei, a demisionat o săptămână mai târziu din cauza unor scurgeri de informaţii şi publicării în presă în unui document legat de acea investigaţie a Poliţiei italiene.