Kievul va ţine cont de poziţia României şi a etnicilor români de pe teritoriul său în luarea oricăror decizii privind educaţia în limba maternă a minorităţilor din Ucraina. Este promisiunea pe care Petro Poroşenko i-a făcut-o lui Klaus Iohannis.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Cei doi şefi de stat au discutat la Bruxelles, acolo unde are loc summitul Parteneriatului estic. Întâlnirea lor vine după ce la Kiev a fost adoptată o lege care limitează dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă. După promulgarea acelui act normativ, preşedintele României şi-a anulat o vizită pe care trebuia să o facă în ţara vecină.
„Am avut o întâlnire bilaterală și evident că am pus imediat în centrul discuției tema învățământului în limba română, pentru românii din Ucraina. Ştiți că a fost o discuție și este o întreagă discuție pornită de la noua lege a învățământului pe care a aprobat-o Parlamentul ucrainean. În această chestiune, am spus președintelui Poroșenko că pentru noi tema este extrem de importantă și că trebuie să găsim o soluție. Mi-a promis că va ține cont de toate recomandările care vor veni de la Comisia de la Veneția pentru a modifica legislația în acel sens, iar o a doua solicitare foarte fermă pe care am avut-o a fost ca modificările care privesc învățământul în limba română, în Ucraina, să fie discutate înainte de a le pune în lege, atât în format bilateral, adică cu noi, reprezentanții statului român, cât și cu reprezentanții minorității române din Ucraina. Președintele Poroșenko a acceptat ambele solicitări și, în acest sens, cred că vom avea o evoluție înspre soluționare”, a declarat la Bruxelles președintele Klaus Iohannis.
În ceea ce privește vizita în Ucraina, președintele a precizat că va fi reprogramată după ce se va rezolva problema învățământului în limba română. „Ca să nu rămână oarece neclarități, eu am amânat vizita mea pentru a trage un semnal de alarmă foarte serios și foarte clar că este o chestiune gravă pentru noi, dar, evident, și eu, și alții, continuăm negocierile pentru a rezolva această problemă. Să nu își imagineze cineva că acum facem pe supărații și nu mai vorbim! Nu, noi vorbim, avem proiecte comune, dar această temă este una atât de importantă pentru noi, încât punem în stand-by alte acțiuni până când o rezolvăm pe aceasta”, a precizat președintele Iohannis.
Întrebat de un jurnalist străin dacă această dispută ar putea să aibă un impact asupra relațiilor Ucrainei cu Uniunea Europeană, în general, președintele Iohannis a răspuns: „Ne preocupă acest lucru și sunt optimist că vom găsi soluții bune, decente și fezabile”.