Liderul rus a fost de la început un critic al planului american de dezvoltare a scutului antirachetă din estul Europei. Astăzi el a declarat la o întâlnire cu conducerea armatei ruse că Moscova trebuie să țină pasul cu mișcările SUA și NATO din estul Europei.
„Noile evenimente arată că situația nu se îmbunătățește. Din păcate, se deteriorează. Mă refer la inaugurarea radarului din România, unul dintre elementele programului defensiv cu rachete al SUA”, a precizat liderul de la Kremlin.
În același timp, Vladimir Putin susține că nu vrea să se lase atras într-o noua cursă a înarmării, deci rămâne de văzut care sunt de fapt planurile Moscovei în perioada următoare.
În mod evident liderul rus nu crede în explicațiile NATO și SUA privind capacitățile sistemului antirachetă. Ieri secretarul genereral al NATO a declarat, la Deveselu, că rachetele amplasate de americani în România nu le pot intercepta pe cele trase din Rusia, dar Vladimir Putin susține că ele pot fi reorientate foarte ușor.
De altfel, de ieri de când secretarul general NATO Jens Stoltenberg a declarat operațional scutul antirachetă, continuă să vină reacții de la Moscova, de pe toate palierele oficiale.
Mai întâi au fost purtătorii de cuvânt ai Kremlinului și ai Ministerului de Externe, astăzi a fost rândul Reprezentantului permanent al Rusiei la NATO, Alexandr Gruşko. Acesta a spus că Moscova nu are niciun motiv să creadă în vorbele de reasigurare ale oficialilor americani şi NATO. Şi asta pentru că, spune oficialul rus, facilitatea de la Deveselu nu poate fi separată de activitatea militară a ţărilor NATO pe "flancul estic" al Alianţei, în urma căreia infrastructura sa militară se apropie de graniţele ruse. Lucru care, în opinia Moscovei, crează riscuri semnificative la adresa securităţii Rusiei.
Amintim și că înainte cu două zile de ceremoniile de la Deveselu, șeful forțelor strategice ruse anunța că Moscova va dezvolta o nouă generație de rachete balistice intercontinentale, menite să contracareze în primul rând scutul antirachetă din Deveselu.
Citiți și