Scutul antirachetă de la Deveselu, în presa internațională

Data publicării:
DEVESELU 4

FOTO: Facebook Ambasada SUA

Cel mai amplu, evenimentul este reflectat de presa din Statele Unite.

CNN relatează despre inaugurarea scutului de la Deveselu și despre reacția iritată a Rusiei, reamintind că administrația Obama a renunțat la planul inițial al administrației Bush, care se concentra pe o abordare bilaterală a apărării antirachetă. Obama a preferat o abordare în cadrul NATO, mizând pe o tehnologie alternativă. Un purtător al cuvânt al Marinei americane a declarat pentru CNN că la baza de la Deveselu vor fi prezenți circa 130 de militari americani. Instalația din România este prima bază terestră din cadrul noii arhitecturi a scutului antirachetă și va fi interconectată cu centrul de comandă și control de la baza aeriană Ramstein din Germania, cu instalația radar din Turcia și cu patru nave capabile să depisteze rachete inamice și să lanseze propriile rachete SM-3.

Comentând reacția Rusiei, CNN citează un specialist, Heather Conley, directorul Programului Europa de la Centrul pentru Studii Internaționale și Strategice din Washington, care a declarat că Moscova a sugerat în trecut că ar putea staționa sisteme de rachete sol-aer S-300 în Crimeea și Kaliningrad.

The Wall Street Journal, care a avut reporteri trimiși în România, scrie că oficialii NATO au insistat că sistemul nu vizează Rusia, iar oficialii americani au făcut referire la Iran. Pe de altă parte, oficialii americani spun că este importantă transmiterea unui mesaj prin care Rusia să fie descurajată să întreprindă alte acțiuni beligerante. Potrivit publicației, luna trecută președintele american i-a cerut șefului NATO, Jens Stoltenberg, să declare scutul operațional la summitul NATO din iulie.

The New York Times merge și mai departe și scrie despre riscurile unui conflict nuclear. Cotidianul reamintește că oficiali ruși din domeniul securității au părut să sugereze astă-toamnă și un alt răspuns militar la sistemul apărării antirchetă – o dronă submarină, care ar putea transporta și detona un mecanism nuclear (în apele Mării Negre, de pildă - n.r.) ceea ce ar provoca un tsunami radioactiv care să inunde și să contamineze orașele de coastă. Informația s-ar fi scurs în timpul unei reuniuni de securitate la nivel înalt, când o cameră de televiziune ar fi surprins accidental schița acestei arme.

BBC prezintă într-un material, cu ajutorul graficii, cum va funcționa efectiv scutul antirachetă și cum va fi apărată Europa. 

„Kremlinul, furios după ce SUA au activat scutul antirachetă în România”, titrează și cotidianul britanic The Guardian. Controlul asupra scutului va fi predat NATO în iulie, la summitul de la Varșovia, menționează publicația. Oficialii americani prezenți la Deveselu au încercat să asigure Rusia încă o dată că scutul nu este îndreptat împotriva ei și au pomenit din nou Iranul, în pofida faptului că între timp există un acord internațional încheiat cu Teheranul. Cu toate acestea, relațiile dintre Rusia și Occident s-au deteriorat în ultimii doi ani, odată cu anexarea Crimeei și războiul din estul Ucrainei. Europa este mai îngrijorată ca niciodată de la încheierea Războiului Rece de amenințarea pe care o reprezintă Rusia, în timp ce Moscova este convinsă că NATO și Occidentul încearcă să o izoleze. Rusia, reamintește The Guardian, și-a consolidat flancurile vestic și sudic cu trei noi divizii, în timp ce NATO își întărește prezența în estul Europei. Însă, notează The Guardian, în timp ce oficialii americani și NATO se grăbesc să sublinieze că scutul este destinat să contracareze amenințări din Orientul Mijlociu, și nu din Rusia, au rămas evazivi atunci când au fost întrebați dacă radarele și rachetele interceptoare pot fi reconfigurate ca să facă față Rusiei, în eventualitatea unui conflict, punctează The Guardian.

Cotidianul elvețian Le Temps scrie că secretarul general al NATO a justificat în termeni vagi instalarea scutului european antirachetă, iar Moscova a denunțat imediat un nou act ostil, care cere o ripostă.

France 24 îl citează pe ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, care a spus că baza de la Deveselu va permite NATO să aibă pentru prima dată capacitatea de a respecta articolul 5 din Tratatul NATO (toți pentru unul, unul pentru toți).

Presa franceză preia în general articolele transmise de agenția France-Presse și scrie că sistemul de apărare antirachetă e prezentat de Washington ca o protecție față de Iran, însă Moscova consideră că este îndreptat împotriva forței sale nucleare.

De altfel, iranienii de la Press TV relatează că sistemul antirachetă din România este o ameninţare directă la adresa Rusiei. Subiectul se numără printre cele mai importante teme de politică externă tratate în jurnalele televiziunii iraniene.

Și agenția chineză de presă Xinhua relatează despre inaugurarea scutului, redând declarații și informații obiective, fără a face comentarii. Finalul materialului notează că integrarea apărării antirachetă a NATO continuă conform calendarului, fiind în strânsă legătură și cu summitul NATO de la Varșovia din iulie.

Publicația sud-coreeană Chosun Ilbo scrie, în ediția sa în limba engleză, că activarea bazei de la Deveselu este o mișcare de natură să înfurie Rusia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce nu s-au mai întors oamenii azi pe Lună, deși acum peste 50 de ani s-a putut: adevărul din spatele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Ce trebuie să știm despre pornirea motorului în sezonul rece. Sfaturi esențiale pentru șoferi de la Titi Aur
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele din zilele de post. Foto Shutterstock
Ce alimente mâncăm în Postul Crăciunului. Sfaturi și recomandări de la specialiștii în nutriție pentru mesele...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...