„În ceea ce priveşte implementarea acquis-ului Schengen de către România şi Bulgaria, astăzi am putut doar să evaluăm situaţia la zi. Consiliul a luat notă de declaraţia comună a României şi Bulgariei şi va reveni asupra acestei probleme, fără întârziere, atunci când vor exista condiţii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinţa de presă de la finalul reuniunii JAI de joi, potrivit Mediafax.
Rugată să comenteze declaraţia prezentată de România şi Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, a precizat doar că e „o declaraţie unilaterală", care va figura în Protocolul reuniunii.
România şi Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaraţie politică în care îşi exprimă dezamăgirea faţă de imposibilitatea luării unei decizii privind aderarea la Schengen şi susţin că nu există niciun motiv juridic sau concret pentru o nouă amânare, potrivit unui comunicat MAE.
Cele două ţări reiterează faptul că au „un nivel înalt de pregătire pentru aderare”, ca urmare a „unor investiţii semnificative şi a eforturilor constante ale autorităţilor competente”, fapt confirmat de evaluările efectuate şi recunoscut de către Consiliul UE şi Parlamentul European încă din 2011, se arată în declarația României și Bulgariei.
De asemenea, cele două ţări subliniază faptul că nu există „niciun motiv, juridic sau bazat pe realităţi concrete, pentru o nouă amânare a deciziei, precum şi faptul că soluţia avansată privind o aderare etapizată nu a condus, până în prezent, la vreun rezultat”.
România şi Bulgaria au precizat că vor solicita reluarea discuţiei în cadrul Consiliului, fără întârziere, în momentul în care este întrunită unanimitatea.
Miniştrii de Interne au discutat, în Consiliul JAI, despre "situaţia la zi" a aplicării dispoziţiilor Schengen de către România şi Bulgaria.
Înaintea reuniunii, Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat că progresele realizate de România şi Bulgaria nu sunt suficiente şi nu este momentul ca cele două ţări să intre în Schengen, scrie Die Welt.
„După părerea noastră, nu a sosit momentul să fie eliminate controalele la graniţă pentru cele două ţări”, a precizat, la Bruxelles, Hans-Peter Friedrich.