„După 25 de ani, nu mai este necesar să păstrăm secrete. Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle adevărul despre puterea totalitară”, a declarat Rosen Plevneliev, într-o declaraţie transmisă simultan la radio şi televiziune.
Plevneliev, un conservator, a afirmat că absenţa unei analize aprofundate a totalitarismului reprezintă drept „cea mai mare slăbiciune a tranziţiei” postcomuniste, scrie Mediafax.
Din 2007, o comisie deschide sistematic dosarele unor miniştri, diplomaţi, candidaţi la alegeri, jurnalişti şi antreprenori.
Legea aflată în vigoare - pe care mai mulţi deputaţi, în special socialişti, doresc să o suspende - prevede ca arhivele serviciilor secrete să fie publicate pe Internet.
Bulgaria a comemorat, sâmbătă, victimele regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal comunist a condamnat la moarte miniştri, 67 de deputaţi, dar şi pe regenţii şi consilierii regali ai ultimului rege bulgar Simeon al II-lea.
În perioada 1945-1946, acest tribunal a condamnat în total 11.000 de persoane, dintre care 2.816 la moarte şi 1.233 la închisoare pe viaţă, a amintit sâmbătă pentru agenţia Focus Drago Mihalev, preşedintele Uniunii Victimelor Represiunii.