Premierul Suediei Ulf Kristersson a fost de acord să se întâlnească cu omologul său maghiar, Viktor Orbán, care l-a invitat la Budapesta pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, transmite presa suedeză. Oficialul suedez a declarat că ar fi benefic mai mult dialog între cele două state. Ungaria este ultimul stat membru NATO care nu a aprobat aderarea Suediei la Alianţa Nord-Atlantică.
Invitația lui Orbán apare în contextul în care Ungaria și Turcia sunt singurele state care au tărăgănat aderarea Suediei la Alianță.
"Aștept cu nerăbdare să discut toate aceste probleme în amănunt cu dumneavoastră la Budapesta, într-un moment convenabil pentru amândoi", a scris Kristersson într-o scrisoare adresată lui Orbán, potrivit agenției suedeze de presă TT, citată de Euronews.
Oficialul suedez a mai precizat că cei doi se vor întâlni la Bruxelles la 1 februarie pentru o reuniune a Consiliului European.
Accederea în NATO presupune unanimitate din partea tuturor statelor membre, iar reticența Budapestei și Ankarei au frustrat ceilalți aliați care doresc extinderea NATO pe fondul războiului dus de Rusia în Ucraina.
Parlamentul Turciei a votat, marți, pentru aprobarea aderării la NATO a Suediei, după mai bine de un an de tergiversări, relatează CNN. Dintre cei 346 de membri ai parlamentului care au votat, 287 au fost pentru aderarea Suediei, în timp ce 55 au votat pentru respingerea acesteia.
Patru s-au abținut de la vot. Votul de marți reprezintă al doilea pas major făcut de Turcia pentru acceptarea Suediei în Alianța Nord-Atlantică, după ce, anterior, comisia de afaceri externe a legislativului turc a aprobat și ea aderarea. Ultimul pas este promulgarea de către Erdogan a protocolului.
Turcia a întârziat aderarea Suediei la UE mai mult de un an, acuzând țara că este prea indulgentă față de militanții pe care Ankara îi consideră amenințări la adresa securității sale. Aceasta a cerut concesii din partea Stockholmului, inclusiv măsuri de combatere a militanților kurzi.
Decizia reprezintă eliminarea unui obstacol principal în calea aderării Suediei la NATO, în condițiile în care după promulgarea de către Erdogan, ultima opreliște va rămâne opoziția lui Viktor Orban, care cel mai probabil, dorește și el să mai smulgă o concesie de la Suedia înainte de aprobarea aderării acesteia.
Finlanda s-a alăturat Alianței în aprilie 2023, devenind al 31-lea stat membru al NATO, după ce parlamentul turc a ratificat candidatura.
Editor : Andreea Smerea