Premierul Letoniei cere impunerea de sancțiuni asupra importurilor de energie din Rusia. „Dacă nu îl oprim pe Putin, el nu se va opri”

Data actualizării: Data publicării:
Arturs Karins, premierul Letoniei, declarații pentru presă
„Sancţiunile în sectorul energetic sunt o modalitate de a opri fluxul de bani către cuferele războiului lui Putin”, a spus Karins înaintea Consiliului European de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Țările membre ale Uniunii Europene ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancțiuni împotriva importurilor de petrol și cărbune din Rusia pentru a încerca să oprească războiul din Ucraina, a spus joi premierul leton Arturs Karins, potrivit Reuters. „Trebuie să îl oprim pe Putin. Dacă nu, el nu se va opri”.

„Sancţiunile în sectorul energetic sunt o modalitate de a opri fluxul de bani către cuferele războiului lui Putin”, a spus Karins înaintea Consiliului European de la Bruxelles.

„Cel mai logic loc pentru a avansa este în sectorul petrolier şi în cel carbonifer. Trebuie să îl oprim pe Putin, pentru că dacă nu îl oprim noi, el nu se va opri”, a adăugat şeful executivului leton.

În schimb, premierul olandez Mark Rutte a estimat că liderii UE nu vor decide noi sancţiuni contra Rusiei la summitul care începe joi la Bruxelles, scrie Agerpres.

Țările UE trebuie să discute astăzi un embargou asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia, susține premierul leton
„Nu mă aştept la noi sancţiuni concrete astăzi”, a spus premierul olandez. Foto: Profimedia Images

„Nu mă aştept la noi sancţiuni concrete astăzi. Nu putem căuta idei despre sancţiuni cu un grup atât de mare, avem nevoie de propuneri. Am impus deja o mulţime de sancţiuni, acum intrăm pe un teren mai complex”, a explicat Mark Rutte.

Liderii statelor UE vor discuta, printre altele, despre Ucraina, sectorul energetic și pandemie

În cele două zile ale summitului, liderii statelor UE vor discuta despre agresiunea militară rusă împotriva Ucrainei, securitate şi apărare, energie, aspecte economice, pandemia de COVID-19 şi relaţii externe.

Participanţii vor evalua cele mai recente evoluţii de pe teren, inclusiv în ceea ce priveşte situaţia umanitară şi refugiaţii. UE îşi menţine angajamentul faţă de Ucraina şi poporul acesteia şi acţionează pentru a oferi sprijin politic, financiar, material şi umanitar coordonat, precum şi sprijin pentru reconstrucţia unei Ucraine democratice.

De asemenea, liderii statelor membre vor aborda chestiuni legate de securitate şi apărare, pe baza Declaraţiei de la Versailles şi ţinând seama de noua situaţie a securităţii în Europa.

Țările UE trebuie să discute astăzi un embargou asupra importurilor de petrol și cărbune din Rusia, susține premierul leton
În cadrul reuniunii informale de la Versailles, liderii statelor UE au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependenţa de importurile de gaze, petrol şi cărbune din Rusia. Foto: Profimedia Images

În acest context, liderii UE vor discuta despre modul în care blocul comunitar ar putea să acţioneze mai rapid şi mai decisiv atunci când se confruntă cu crize, apărându-şi în acelaşi timp interesele şi protejând cetăţenii. Aceştia vor discuta, de asemenea, despre investiţii în domeniul apărării şi instrumente de finanţare.

Consiliul European își va exprima sprijinul pentru „Busola strategică”, o iniţiativă care vizează consolidarea politicilor de securitate şi apărare ale Uniunii în ceea ce priveşte teme precum gestionarea crizelor, capacitatea de apărare, rezilienţa şi parteneriatele.

În cadrul reuniunii informale de la Versailles, liderii ţărilor membre au convenit să elimine treptat, cât mai curând posibil, dependenţa de importurile de gaze, petrol şi cărbune din Rusia.

Citește și: Klaus Iohannis, înaintea summitului UE la care va participa și Joe Biden: O reconfirmare a unității și a coordonării transatlantice

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri