Petro Poroşenko a mers în estul Ucrainei unde s-a întâlnit cu soldaţii care au luptat la Debalţeve. „Vă mulţumesc pentru purtarea exemplară în misiunile de luptă, pentru curajul şi vitejia pe care le-aţi arătat în ultimele şase luni, în timp ce aţi asigurat apărarea oraşului Debalţeve şi nu aţi făcut niciun pas înapoi”, a spus Petro Poroşenko.
Preşedintele Ucrainei mai spune că retragerea din Debalţeve nu poate fi privită drept o înfrângere, pentru că era planificată. Cu toate acestea, plecarea armatei din oraşul strategic, un important nod feroviar din estul Ucrainei, a venit în urma unor atacuri de amploare ale separatiştilor.
Se pare că nu toţi soldaţii ucraineni au plecat din Debalţeve. Unii s-ar fi predat forţelor rebele. Cel puţin aşa reiese dintr-o filmare postată pe internet de separatişti.
„Fiecăruia dintre voi i se va oferi ocazia să se întoarcă acasă. Vă vom trata pe fiecare dintre voi cu onoare şi demnitate. Vă vom hrăni, vă vom spăla. Poate vă vom da şi haine noi”, spunea Vitali Kiseliev, comandant al miliţiilor pro-ruse.
Vladimir Putin ar fi cel care le-a sugerat separatiştilor ce strategii să adopte în această situaţie.
„Sper că liderii rebelilor din Lugansk şi Doneţk nu îi vor reţine şi îi vor lăsa pe soldaţi să plece şi să se întoarcă la familiile lor”, a declarat liderul de la Kremlin.
Pe de altă parte, cancelarul german şi-a reafirmat dorinţa de a lucra împreună cu Rusia pentru a aduce pace în Ucraina.
„Nu vom scuti niciun efort pentru a face totul ca Ucraina să-şi recâştige integritatea teritorială. Dar, în acelaşi timp, facem totul pentru a-i repeta Rusiei că vrem să fie partenerul nostru din nou, nu vrem să fim contra Rusiei, ci împreună cu ea”, a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.