Parlamentul European vrea să limiteze accesul diplomaților marocani și qatarezi, după scandalul Qatargate

Data publicării:
Roberta Metsola este cel mai tânăr președintele ales al Parlamentului European.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European. Foro: Profimedia Images

Parlamentul European face demersuri pentru a-i împiedica pe reprezentanții Qatarului și Marocului să-i influențeze pe europarlamentari, după scandalul Qatargate, în care mai mulți europarlamentari sunt acuzați de luare de mită, relatează Politico.

Conform unui nou set de linii directoare aprobate de eurodeputați în cadrul unei ședințe cu ușile închise, europarlamentarii și angajații Parlamentului European sunt îndemnați să solicite permisiunea PE pentru a invita diplomații celor două țări în sediul instituției. Parlamentarii trebuie, de asemenea, să o informeze pe președinta PE, Roberta Metsola, ori de câte ori se întâlnesc cu reprezentanți ai acestor țări.

Este însă vorba de recomandări, nu de obligații, așa că eurodeputații nu vor fi sancționați dacă nu le respectă.

Recomandările au fost concepute în primul rând pentru a clarifica situația pentru deputații europeni și pentru a ajuta conducerea PE să știe cine se întâlnește cu cine, în timp ce în Belgia se desfășoară o anchetă penală pentru a stabili dacă unii deputați europeni au luat mită de la Qatar și Maroc.

În paralel, se lucrează la o reformă privind transparența și etica, în urma scandalului Qatargate, pe care Parlamentul speră să o finalizeze până la vară.
„Cel mai probabil, acest lucru va duce la o situație în care aceste reguli vor fi oficializate în viitor”, a spus un oficial al Parlamentului, sub rezerva anonimatului.

„Trebuie să știm cu cine se întâlnesc, de ce se întâlnesc. Cred că toată lumea înțelege că lucrurile nu mai pot fi la fel ca până acum”, a adăugat el.

Documentul de patru pagini, marcat „doar pentru uz intern”, precizează, de asemenea, că europarlamentarilor nu li se va permite să efectueze vizite oficiale în Qatar sau Maroc cât timp ancheta penală este în desfășurare. Cu toate acestea, permite deputaților europeni să participe la evenimente internaționale găzduite de Qatar și Maroc, cum ar fi Adunarea parlamentară a Uniunii Mediteranei, un format care reunește 44 de parlamente, inclusiv PE, prezidate în prezent de parlamentul marocan.

Documentul mai precizează că lobbyiștii qatarezi și marocani care s-au înscris în registrul de transparență au interzis în sediul Parlamentului „ca măsură de precauție, în lumina procedurilor în curs”.

Efectul acestei măsuri, însă, este minor, deoarece liniile directoare se aplică doar lobbyiștilor care declară în mod voluntar că clienții lor sunt din Qatar sau Maroc - ceea ce nu toți fac.

Ambasada Qatarului și ambasada Marocului nu au răspuns solicitării de a comenta aceste recomandări.

De asemenea, în document a fost pusă și abordarea Parlamentului European privind Rusia, Belarus, China și Iran.

Cele mai dure orientări sunt pentru Rusia și Belarus, țări sancționate de UE. Europarlamentarilor li se interzice orice vizită oficială în aceste țări cât timp invazia rusă în Ucraina continuă și niciun reprezentant al acestor state nu poate intra în Parlamentul European.

Cu toate acestea, există o excepție.

„Președintele poate acorda acces (unor persoane_ la sediile Parlamentului în vederea intensificării eforturilor diplomatice pentru a pune capăt războiului”, se arată în document.

David McAllister, un europarlamentar german de centru-dreapta care prezidează comisia de afaceri externe, spune că ar trebui „să existe excepții în cazul în care oamenii din opoziția din Rusia și Belarus vor să vină” la Parlamentul European.

Pentru europarlamentari, „contactele bilaterale cu reprezentanții acestor țări ar trebui să fie limitate și să aibă loc numai în contextul reuniunilor forurilor multilaterale”, se arată în document.

Poziția față de China și Iran este ușor diferită, deoarece ambele regimuri i-au sancționat pe unii europarlamentari. Parlamentarii acestor țări nu trebuie să fie invitați la Parlamentul European, iar vizitele deputaților europeni în China și Iran vor fi autorizate doar dacă un europarlamentar sancționat face parte din delegație.

„Încercăm să punem mai multă ordine în Parlament și să codificăm lucrurile”, s spus un purtător de cuvânt al Robertei Metsola.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele mai mari pensii din România, conform CNPP. Cum ajungi să primești lunar o avere...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”