Parlamentul European ridică tonul la China: Rezoluție pentru suspendarea acordului comercial cu Beijingul

Data actualizării: Data publicării:
pumni in culorile drapelelor ue si china care se ciocnesc pe fondul unei schite cu mapamondul
Parlamentul European votează o rezoluție prin care suspendă orice procedură de ratificare a acordului comercial cu China Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentul European urmează să voteze joi o rezoluție prin care suspendă procedurile de ratificare a acordului comercial pe care UE l-a încheiat cu China la sfârșitul anului trecut. Gestul se dorește a fi un răspuns la faptul că Beijingul a impus sancțiuni la adresa mai multor europarlamentari, decizie pe care legislativul european o consideră „arbitrară și neîntemeiată”. 

Miniştrii de externe din UE au aprobat în luna martie sancţiuni împotriva Chinei din cauza încălcării drepturilor omului. Sancţiunile au vizat lideri locali, responsabili de abuzuri asupra etnicilor uiguri din regiunea chineză Xinjiang. În replică, Beijingul a impus sancţiuni împotriva mai multor europarlamentari şi profesori universitari europeni. 

Potrivit proiectului de rezoluție, măsurile anunțate de China constituie „un atac la adresa Uniunii Europene și a Parlamentului European în ansamblul său, ca simbol al democrației și valorilor europene, precum și un atac la adresa libertății de cercetare”.

Proiectul de rezoluție, care se bucură de sprijinul celor mai mari grupuri politice din PE, propune ca orice dezbatere pe tema acordului de investiții UE-China, precum și orice discuție în legătură cu ratificarea lui de către Parlamentul European să fie suspendată cât timp sunt în vigoare sancțiunile chineze. „Orice examinare a Acordului cuprinzător UE-China privind investițiile (ACI), precum și orice discuție despre ratificarea sa de către Parlamentul European sunt înghețate în mod justificat cât timp sunt în vigoare sancțiunile impuse de China”, se spune în textul rezoluției.

Citiți și: Acordul comercial UE - China, amenințat de valul de sancțiuni. Beijingul adoptă politica lupilor războinici

Parlamentul European vrea ca UE să se consulte cu SUA în privința Chinei

În consecință, europarlamentarii cer ca UE să-și intensifice coordonarea cu SUA atunci când vine vorba de relațiile cu China și să încurajeze, în schimb, cooperarea cu Taiwanul, care nu trebuie să fie „ținut ostatic” de acordul cu Beijingul.

Dacă rezoluția va trece la vot în Parlamentul European, va fi o nouă lovitură dată așteptărilor inițiale că acordul - încheiat după 7 ani de negocieri și care urmărea accesul la piața chineză - ar putea intra peste câteva luni în procedura de ratificare. 

De altfel, la începutul acestei luni, și Comisia Europeană a suspendat ratificarea acordului economic între UE şi China asupra investiţiilor. Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a invocat faptul că mediul politic „nu este propice”.

Rezoluția cere Chinei să ridice sancțiunile, dacă vrea să nu compromită procesul de ratificare a acordului.

De asemenea, Comisiei Europene i se cere să se consulte cu Parlamentul European înainte de a face orice pas mai departe pentru finalizarea procedurilor și semnarea documentului. Mai mult, Comisiei i se recomandă să se folosească de toată această dezbatere care s-a iscat în legătură cu acordul comercial ca o modalitate de a face presiuni în direcția protejării drepturilor omului și sprijinirii societății civile din China

Documentul menționează și munca forțată din provincia Xinjiang.  Comisiei Europene și Serviciului de Acțiune Externă li se cere să pună rapid la dispoziția companiilor un ghid în care să li se explice că riscă să profite de pe urma muncii forțate la care sunt supuși uigurii. Companiilor trebuie să li se ofere totodată sprijin pentru identificarea unor surse alternative în lanțul de aprovizionare.

Reacția Chinei: Acordul nu este un cadou pentru nimeni

China a cerut Uniunii Europene să ratifice acordul de investiții „cât mai repede posibil” și să înceteze să se mai amestece în treburile sale interne

„Acordul de investiții China-UE este un acord echilibrat, reciproc avantajos și de pe urma căruia ambele părți au de câștigat. Nu este un cadou pentru niciuna dintre părți, ci este în interes reciproc”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

El a mai spus că Beijingul își dorește să dezvolte relația cu UE, dar nu va șovăi să-și apere suveranitatea. „Sperăm că partea europeană va reflecta profund, va înceta să se mai amestece în treburile interne ale Chinei și va consolida înțelegerea reciprocă prin dialog și comunicare”, a mai spus purtătorul de cuvânt, citat de Politico

Acordul cu China, susținut de Germania și de mediul de afaceri

Acordul cu privire la investiţii, susţinut de Germania şi de mediul său de afaceri, a fost încheiat la sfârşitul lunii decembrie 2020, după ani de negocieri. El avea drept scop declarat să garanteze companiilor un cadru stabil pentru comerţ şi investiţii pe pieţele europeană şi chineză. De asemenea, europenii sperau că acordul va permite reechilibrarea relaţiilor cu China.

Considerat o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale. Bruxellesul s-a apărat, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.

În luna ianuarie a acestui an, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care aprecia că acordul UE-China asupra investiţiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancţiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.

Legislativul comunitar a avertizat că „va ţine cont de situaţia respectării drepturilor omului în China, inclusiv în Hong Kong, atunci când va fi invitat să aprobe acordul cu privire la investiţii”.

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Cristina Bălan, imagine rară alături de soțul ei, care și-a sărbătorit ziua de naștere: „Nu am primit o cruce...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
adrian_miulescu
Adrian Miulescu, managerul Institului Național de Recuperare: "Oamenii trebuie să se mobilizeze nu doar în...
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Nicole Kidman, „desființată” de fani după ce a vorbit despre imaginea virală surprinsă după divorțul de Tom...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...