Potrivit legii adoptate în Camera Reprezentanţilor, minorul trebuie să se afle într-o situaţie medicală fără ieşire care să conducă oricum la deces şi să aibă o suferinţă fizică insuportabilă pentru a putea opta pentru terminarea vieţii. În plus, eutanasierea se poate face numai cu acordul părinţilor şi doar după testarea psihologică a minorului care să confirme faptul că el înţelege că face un lucru ireversibil.
„Cu această lege ce oferim noi copiilor care trăiesc într-o suferinţă foarte mare, în condiţii dificile atât pentru părinţi, cât şi pentru copiii lor? Oferim posibilitatea ca ei să moară cu demnitate şi fără dureri de nesuportat”, a spus Karine Lalieux, parlamentar socialist.
Biserica Catolică a dezaprobat proiectul, în timp ce în lumea medicală părerile sunt împărţite. Potrivit sondajelor, 73 la sută dintre belgieni sunt de acord cu aplicarea eutanasiei în cazul minorilor. Cu toate acestea, faptul că în lege nu e prevăzută o vârstă minimă a iscat numeroase dispute.
„Copiii, ca şi adulţii, sunt influenţabili de cei aflaţi în jurul lor. Ne putem întreba dacă ei ştiu suficient de bine ce înseamnă moartea, faptul că este ireversibilă, că nu te mai poţi întoarce”, a spus Sonja Becq, parlamentar creştin-democrat.
Decizia, luată la 12 ani după legalizarea eutanasiei pentru adulţi, va intra în vigoare în câteva săptămâni. Belgia devine astfel a doua ţară din lume, după Olanda care aprobă eutanasierea copiilor. Încheierea asistată a vieţii mai este posibilă, dar doar pentru adulţi în Germania, Luxemburg, Elveţia, Estonia, Albania şi în statele americane Washington, Oregon şi Montana.