Proprietarii magazinelor din acest oraş au întocmit un plan fiscal inspirat de cele ale marilor companii, folosind aceleaşi portiţe de scăpare perfect legale pentru a plăti cât mai puţine taxe, şi ameninţă că îl vor trimite şi altor oraşe din Marea Britanie.
Intenţia galezilor nu este să nu mai plătească taxe, ci să forţeze mâna autorităţilor britanice să rezolve problema exportului de profit. Aceştia au primit multe mesaje de susţinere din partea altor cetăţeni ai Regatului Unit.
Acest protest vine în urma unei serii de dezvăluiri din ultima perioadă, despre cât plătesc unele corporaţii trezoreriei britanice faţă de profiturile obţinute.
De exemplu, întreaga divizie Facebook din Marea Britanie a plătit anul trecut sub 7.000 de euro impozit pe profit. Ca termen de comparaţie, asta este mai puţin decât taxele plătite de un angajat cu salariul mediu pe economie, şi de şapte ori mai puţin decât plăteau unii proprietari de magazine din orăşelul galez.
Guvernul britanic a iniţiat deja un proiect legislativ care să oprească exportul de profituri. Taxa Google, cum este numită, va pune un impozit de 25% pe profiturile marilor companii care sunt trimise către diverse paradisuri fiscale, şi a început deja să aibă efecte. Amazon a anunţat la mijlocul acestui an că va înceta redirecţionarea vânzărilor sale prin Luxembourg şi că va plăti taxe în Marea Britanie.
Este estimat că guvernul britanic pierde aproximativ 170 de miliarde de euro în fiecare an din cauza evaziunii fiscale şi a exportului de profit.