Oficial britanic: Orice aflux din România şi Bulgaria va crea probleme locative

Data publicării:
13012013 20m 20londra 20jex-43593

Temerile autorităților britanice sunt că, o dată cu liberalizarea pieței muncii, valul de imigranți români și bulgari va declanșa probleme pe piața locuințelor.

Întrebat la emisiunea Sunday Politics de la BBC câţi români şi bulgari ar putea veni în Marea Britanie după eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii, Ministrul britanic pentru Comunităţi şi Administraţie Locală, Eric Pickles, a declarat: „Adevărul este că nu cred că ştie cineva care va fi numărul celor care vor veni din România şi Bulgaria”. Oficialul a adăugat că nu a discutat cu Ministerul de Interne referitor la numărul acestora, relatează BBC News Online.

Restricțiile nu vor putea fi prelungite

Ministerul de Interne de la Londra nu a anunţat o cifră estimativă a numărului de români şi bulgari care ar putea profita de deschiderea pieţei muncii pentru a merge în Marea Britanie, dar unii experţi anticipează un număr mare de imigranţi.

Mai mult, fenomenul imigrației este considerat de cea mai mare problemă cu care se confruntă societatea britanică, conform unui studiu citat de publicațiaThe Guardian.

Marea Britanie a impus restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, dar acestea vor expira în decembrie şi nu vor mai putea fi prelungite, conform legislaţiei europene.

El a precizat însă că administraţile locale iau măsuri pentru a se pregăti pentru o posibilă creştere importantă a numărului de persoane care se vor muta în Marea Britanie din cele două ţări anul viitor.

„Ştim că numeroase cartiere au un număr de români peste medie, aşa că mă aştept să văd astfel de afluxuri în estul Londrei, acolo unde sunt predominanţi şi în prezent”, a adăugat el.

Guvernul laburist a subestimat puternic numărul imigranţilor est-europeni din primul val, în urmă cu aproape zece ani. Iar Pickles susţine că nu va oferi nicio cifră până când nu va fi sigur de aceasta. „Am văzut cifre. Nu am încredere în aceste cifre. Am cerut mai multe explicaţii şi când voi avea aceste explicaţii şi când voi avea încredere în cifre, voi vorbi despre ele”, a spus ministrul, citat de Mediafax.

„Având în vedere că avem o criză de locuinţe, orice aflux din România şi Bulgaria va crea probleme - va crea probleme nu doar în ceea ce priveşte piaţa imobiliară, ci şi piaţa locuinţelor sociale”, a declarat Pickles.

O abordare „inevitabilă”

Situația a fost detaliată, de la Londra, de analistul economic Victor Popa, în cadrul emisiunii „Jurnal extern” de duminică seară.

„Era oarecum inevitabilă abordarea problemei imigranților români și bulgari din perspectiva locativă, pentru că până acum s-a vorbit de presiunea pe locuri de muncă, pe servicii sociale, și în special sistemul de sănătate, acum e adusă în discuție problema locuințelor și probabil că în scurt timp va urma problema școlilor”, a explicat, de la Londra, analistul economic Victor Popa.

„Dincolo de asta, e o problemă acută a locuințelor, rezultată dintr-un cumul de factori. (...) Cert este că procentajul de proprietari a scăzut până sub 65%, iar la Londra, sub 50%, dar aici e o situație particulară față de restul țării datorită prețurilor de achiziție spectaculos de ridicate, însă dincolo de orice, valul anterior de imigranți, din țările care au aderat înaintea noastră practic nu a fost neapărat de natură să genereze situații de criză în niciunul dintre aceste domenii: nici în sănătate, nici în locuițe, nici în școli, în condițiile în care de data aceasta vorbim doar despre două țări, nu-i așa, România și Bulgaria”, a detaliat Victor Popa.

Potrivit analistului economic, sud-estul Angliei și regiunea din jurul Londrei este regiunea cu cea mai mare densitate a populației din Europa, spre deosebire de nordul Marii Britanii, care este regiunea cu densitatea cea mai scăzută, la nivel european.

Faptul că este pusă în discuție situația românilor și bulgarilor, cu toate că în Marea Britanie sunt imigranți din mult mai multe state, Victor Popa a explicat că „un fenomen organizat și oficial este acela din partea statelor membre, care este mult mai dificil de oprit, poate nu e cel mai bun cuvânt, însă o dată cu liberalizarea forței de muncă, în interiorul spațiului comunitar, situația de fapt e de fapt cea care este, spre deosebire de ceilalți imigranți care vin din alte țări și pot rămâne sau nu, iar mulți dintre ei nu rămân”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Taxa pe care trebuie să o plătească toți românii.. Nu mai merge ca până acum să intri în Marea Britanie
Digi FM
Fotbalistul Alex Chipciu, dezamăgit de vacanța pe care a petrecut-o în Tenerife: „N-aș pune-o în topul...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Sfatul inedit al celui mai cunoscut agent imobiliar: „Apartament cu 50% mai ieftin? Aș investi la Londra, nu...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...