În momentul în care Vladimir Putin a ordonat modernizarea armatei ruse după războiul din Georgia, producătorii de armament din Germania şi Franţa au fost marii câştigători. În 2011, autorităţile franceze au acceptat să livreze în Rusia armament în valoare de 1,6 miliarde de dolari. Printre echipamentele militare stipulate în contract se numărau şi două transportoare de asalt Mistral.
În plus, se pare că trupele ruseşti care ocupă astăzi Crimeea au fost antrenate într-un centru ultramodern construit de o companie germană. Centrul are capacitatea de a antrena 30.000 de soldaţi anual, iar performanţele acestora sunt analizate în condiţii reale de luptă. Doar cele mai dezvoltate armate ale statelor vestice beneficiază de asemenea spaţii de pregătire.
Oficialii polonezi s-au declarat îngrijoraţi de aceste afaceri. Exporturile de tehnică militară atât de avansată în afara NATO şi UE pot afecta oricând interesele de securitate ale aliaţilor. Şi totuşi, se pare că, indiferent de situaţia geostrategică, primează sumele fabuloase care se învârt în industria armamentului.