Marea Britanie a evacuat un grup de solicitanți de azil de pe o barjă, la doar câteva zile după ce i-a mutat în respectiva locație, relatează Reuters. La baza deciziei se află prezența bacteriei Legionella, depistată în sistemul de alimentare cu apă. Situația este considerată drept una stânjenitoare pentru guvernul britanic, care încearcă să adopte o nouă politică anti-imigrație, mai dură.
Marea Britanie a început să-i mute pe solicitanții de azil pe Bibby Stockholm - o barjă ancorată în largul Dorsetului, pe coasta de sud -, la începutul acestei săptămâni, ca parte a strategiei sale de a descuraja oamenii să sosească în țară cu diferite ambarcațiuni.
Decizia a stârnit controverse încă înainte de a începe cazarea migranților. Miniștrii au spus că doresc să reducă costul cazării solicitanților de azil în hoteluri, în timp ce militanții pentru drepturile omului au comparat barja cu o închisoare, și au spus că utilizarea sa este inumană.
„Probele recoltate din sistemul de alimentare cu apă de pe barja Bibby Stockholm au arătat niveluri de bacterii Legionella care necesită investigații suplimentare”, a spus un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
„Ca măsură de precauție, toți cei 39 de solicitanți de azil care au sosit pe navă săptămâna aceasta sunt debarcați, și sunt efectuate evaluări suplimentare”.
Barja uriașă, cu trei etaje, poate găzdui în jur de 500 de persoane în peste 200 de dormitoare.
Bacteria descoperită poate provoca „Boala legionarilor”, o infecție pulmonară pe care autoritățile medicale o descriu ca fiind rară, dar „foarte gravă”.
Guvernul a spus că nimeni de la bord nu a prezentat simptome ale bolii și că lucrează îndeaproape cu Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit (UKHSA) și urmează sfaturile acesteia.
Reprezentanți ai guvernului condus de premierul Rishi Sunak au anunțat că Executivul face eforturi pentru a reduce numărul solicitanților de azil, sperând să câștige simpatia alegătorilor, pe măsură ce Partidul Conservator de guvernământ este în scădere în cele mai recente sondaje de opinie.
Sunak a făcut din combaterea imigrației ilegale una dintre cele cinci priorități ale guvernului său, și speră că o scădere a sosirilor ar putea ajuta partidul său să obțină o victorie neașteptată la următoarele alegeri naționale.
„Conservatorii au sloganuri și trucuri, dar nu există soluții reale”, a declarat vineri Partidul Laburist, de opoziție.
Editor : Liviu Cojan