Noua doamnă de fier a Germaniei? Cine e Annegret Kramp-Karrenbauer
Aplauze şi ovaţii pentru cancelarul Angela Merkel, după ultimul său discurs în calitate de şef al creştin-democraţilor germani. "Mutti", cum o alintă mulţi pe doamna de fier a Germaniei, are motive serioase să fie mulţumită. Cei 1100 de delegaţi prezenţi la Hamburg au ales în fruntea lor tot o femeie şi, mult mai important, o fidelă a politicii de centru, urmată de Angela Merkel de 18 ani încoace: Annegret Kramp-Karrenbauer.
Înaintea votului, vizibil emoţionată, Angela Merkel şi-a apărat cu stoicism moştenirea politică, bazată pe principiile umaniste şi ale democraţiei liberale. Membrii partidului și-au arătat aprecierea și recunoștința prin mai mult de zece minute de aplauze
„Noi (creştin-democraţii germani - n.r.) suntem chemaţi ca în vremuri ca acestea să ne apărăm cu hotărâre stilul nostru de viaţă, valorile noastre liberale şi interesele germane, atât înăuntrul graniţelor, cât şi în afara lor. A venit vremea să deschidem un nou capitol. Astăzi, în aceste ore, în aceste momente, mă animă o sentiment copleşitor de recunoştinţă. A fost o onoare deosebită. Vă mulţumesc!”, a spus Angela Merkel.
Cea care a fost considerată „pupila” fostului cancelar Helmut Kohl pleacă de la conducerea CDU după 18 ani. Deținea președinția partidului din anul 2000.
Competiția pentru șefia partidului, cel mai influent din Germania timp de 50 din ultimii 70 de ani, a fost strânsă. Cu puțin peste 51% din voturi a câștigat Annegret Kramp-Karrenbauer, criticată adesea că o copiază prea mult pe Angela Merkel.
În vârstă de 56 de ani, Annegret Kramp are însă o vastă experienţă politică şi nu neapărat aceleaşi convingeri cu ale fostului lider de partid.
„Am citit multe despre ce sunt şi cum sunt: mini, o copie, o simplă continuare a statu quo-ului. Dragi delegaţi, stau aici aşa cum sunt şi cum m-a modelat viaţa. Şi sunt mândră de asta. Stau aici ca mamă a trei copii care ştie cât de greu este echilibrul dintre muncă şi familie. Stau aici ca fost ministru al Internelor, al Educaţiei, al Protecţiei Sociale, ca premier de land, care timp de 18 ani şi-a servit ţara şi pe oamenii ei”, a spus noua conducătoare a CDU.
Abia de un an la Berlin, Gretel, aşa cum este numită în landul său, ar putea ajunge cancelar. Mandatul de cancelar -al patrulea - pe care îl are Angela Merkel se încheie în 2021. Angela Merkel se află la conducerea Germaniei din 2005.
Ambiţiile succesoarei sale la șefia CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, sunt mari şi nu sunt doar pentru Germania, ci pentru întreaga Europă. Iar prima miză a mandatului său sunt alegerile europene din primăvara viitoare.
„Dacă avem curajul, vom trăi într-o Europă puternică, cu Schengen complet, deschisă către interior şi sigură la exterior. Dacă avem curajul, vom trăi într-o Europă care va avea, într-un final, un euro stabil, vom trăi într-o Europă care, cu un Consiliu de Apărare European şi o armată europeană, nu doar vorbeşte, ci implementează interesele de securitate comune. Vom avea atunci curajul de a scrie asta în programul nostru pentru câştigarea alegerilor europene împreună cu Manfred Weber. Este misiunea noastră pentru anul viitor”, a punctat Annegret Kramp-Karrenbauer.
Angela Merkel s-a retras din cursa pentru şefia partidului, după ce formaţiunea sa a pierdut alegerile regionale în două landuri importante pentru Germania. Iar ca îşi poată încheia fără griji mandatul de cancelar din 2021, CDU trebuie să aibă un scor bun la europarlamentarele de anul viitor. Iar o colaborare strânsă cu Annegret Kram-Karrenbauer este vitală pentru supravieţuirea sa politică.
Annegret Kramp-Karrenbauer, aka AKK sau Merkel 2: „Pot, vreau și voi fi”
Annegret cum? Abia cunoscută în Germania, în urmă cu doi ani, această femeie din Saarland cu un nume greu de pronunțat pentru cei din afara Germaniei a obţinut vineri preşedinţia partidul conservator, în pofida apropierii sale de o Angela Merkel contestată, relatează AFP, preluată de News.ro.
Annegret Kramp-Karrenbauer este numită adesea după iniţialele sale - AKK -, iar criticii îi spun "Merkel 2", "Merkel bis" şi cu un pic şi mai mult dispreţ "Mini-Merkel", din cauza loialităţii sale faţă de cancelar, pe care o înlocuieşte la conducerea partidului.
Annegret Kramp-Karrenbauer va avea ca primă provocare păstrarea coeziunii democrat-creştinilor din CDU, după ce a fost aleasă la conducerea mişcării cu o majoritate la limită, de 51,7% din voturi, în faţa unui opozant faţă de direcţia de centru a cancelarului, Friedrich Merz, care propovăduia un viraj la dreapta.
Prin această catolică în vârstă de 56 de ani, delegaţii CDU, un partid care a guvernat Germania timp de o jumătate de secol în ultimii 70 de ani, au, este adevărat, o anumită continuitate. Purtând ochelari, cu părul tuns scurt, îşi asumă per ansamblu moştenirea „merkeliană”.
Annegret Kramp-Karrenbauer a exclus ideea de a repoziţiona mişcarea de centru către dreapta dură, în speranţa că va recupera alegătorii conservatori ademeniţi de extrema-dreaptă. Ea consideră mai pertinent să lărgească centrul, cu atât mai mult cu cât partidul pierde voturi şi în favoarea ecologiştilor.
AKK şi Angela Merkel se întâlnesc şi ca stil. Lidera CDU din Saarland, la fel ca Merkel, nu are nimic care să amintească de o oratoare strălucită. Însă ea este totodată „mereu minuţios pregătită, foarte vie şi plină de încredere în ea”, subliniază ziarul berlinez Tagesspiegel. Şi vrea să devină cancelar, o cale pe care i-o deschide preluarea preşedinţiei partidului. O biografie apărută în octombrie, intitulată „Pot, vreau şi voi fi” înşiră mărturii ale unor nume mari din CDU care o văd foarte bine în această funcţie.
Unde nu e de acord cu Angela Merkel
În plus, cea care a intrat în partid în urmă cu 40 de ani, are propria carieră şi propriile convingeri, după unii clar mai radicale decât cele ale modelului său, cu privire la subiecte care țin de societate şi de politica migraţiei.
Ea a atacat căsătoria pentru toţi, legalizată de Guvernul Merkel, pe care o consideră o eroare, fiind susceptibilă să deschidă calea altor revendicări precum un mariaj între rude sau mai multe persoane. De asemenea, a pledat în favoarea expulzării imediate a oricărui refugiat găsit vinovat de fapte penale, inclusiv sirieni.
Născută la 9 august 1962, la Völklingen, ea a crescut într-o familie catolică tradiţională cu şase copii. Căsătorită de 34 de ani, are trei copii. În schimb, Merkel este protestantă, divorţată, recăsătorită şi fără copii.
Cariera lui „Gretel”
Cu studii de drept şi de ştiinţe politice, AKK intră în Guvernul din Saarland, unde urcă rapid în ierarhie, în timp ce soţul său se ocupă de creşterea copiilor.
Ea devine ministru, din 2000, ocupând pe rând portofoliul de la Interne, Muncă și Familie, Sport şi Justiţie.
„Nu există sarcină pe care să nu i-o încredinţezi lui Annegret”, a lăudat-o şeful Guvernului local Peter Müller.
În 2011, ea preia conducerea acestui mic land situat la frontiera cu Franţa, unde este foarte populară, nu în ultimul rând și datorită simţului său dezvoltat al autoironiei. În fiecare an, fană declarată a carnavalului, intră pe scenă drept personajul „Gretel, menajera”, care ia în derâdere, în dialectul din Saarland, politica berlineză. Deloc stilul lui Merkel.
Ea a dobândit notorietate naţională abia în martie 2017, când a obţinut victoria, în alegeri locale foarte strânse, împotriva social-democraţilor. Aproape un an mai târziu, ajunge la Berlin, în calitate de secretar general al CDU. Şi aici domină şi-i surprinde pe cei mai sceptici prin calităţile sale de conducător, scria recent ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, înainte să rezume: „Este mai general decât secretar”.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News