Oficialii NATO au declarat că, deocamdată, acordul de încetare a focului din Ucraina este respectat şi că este confirmată retragerea mai multor arme grele. Cu toate acestea, reprezentanţii Alianţei au lăsat să se înţeleagă că armamentul retras ar putea fi întors din drum rapid.
„Pot să confirm că am văzut şi încă vedem prezenţa rusească şi sprijinul puternic pentru separatiştii din estul Ucrainei. Vedem livrarea de echipament, de forţe, instructori. Aşadar, Rusia este încă prezentă în estul Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
În aceste condiţii, NATO anunţă o creştere a capacităţii de apărare colectivă. Astfel, se dublează capacitatea forţei de răspuns, de la 13.000 la 30.000 de militari şi se formează o nouă forţă de reacţie rapidă, cu alţi 5.000 de militari.
„În sud, ne pregătim să ţinem, în această toamnă, cele mai mari manevre din ultimii ani, la care sunt aşteptaţi să participe aproximativ 25.000 de soldaţi”, a mai spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Măsurile Alianţei au loc pe fondul manevrelor militare ale Rusiei, în peninsula Crimeea dar şi în Caucazul rusesc. De altfel, Rusia a decis să-şi suspende participarea la întâlnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Forţelor Armate Convenţionale în Europa (CFE) începând de astăzi, a anunţat marţi Anton Mazur, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena, relatează agenţia Tass în pagina electronică.
În plus, Rusia a anunțat ieri că va lua „contramăsurile necesare” faţă de exerciţiile NATO din Marea Neagră. Moscova a catalogat manevrele navale de rutină din Marea Neagră ale NATO ca fiind o „provocare”. La exerciţiu participă crucişătorul american USS Vicksburg, patru fregate - NCSM Fredericton (Canada), TCG Turgutreis (Turcia), ROS Regina Maria (România), ITS Aliseo (Italia) - nava de alimentare germană FGS Spessart şi un submarin turc.
Citiți și