Moscova a primit cererea de la Tiraspol. Vladimir Putin: E o chestiune de democraţie să le permitem să facă aşa cum vor

Data publicării:
putin -AFP Mediafax Foto-VLADIMIR RODIONOV-1

 

Actualizare 13.15. Liderul rus susţine ca transnistrenii să-şi decidă singuri soarta.

Vladimir Putin consideră că Transnistria este una dintre cele mai complicate probleme pe care Rusia le-a moştenit după destrămarea Uniunii Sovietice. Liderul de la Kremlin atrage atenţia că populaţia de acolo ştie exact cum trebuie să-şi construiască viitorul, doar că trebuie lăsată să facă acest lucru.

„Este doar o chestiune de democraţie să le permitem acestor oameni să facă aşa cum îşi doresc. Desigur, trebuie să existe un dialog cu Republica Moldova şi Ucraina, trebuie să intensificăm negocierile în formatul 5+2. Trebuie să înlăturăm imediat blocada care are consecinţe negative asupra oamenilor care trăiesc în Transnistria, blocada impusă de Republica Moldova şi Ucraina”, a spus Vladimir Putin.

Totodată liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, susţine că Uniunea Europeană trebuie să recunoască independenţa regiunii separatiste, care este parte a Republicii Moldova, dacă doreşte pace şi stabilitate în zonă: „Formarea şi organizarea statului transinstrean reprezintă o opinie clară, exprimată de cetăţenii Transnistriei, care vor obţinerea recunoaşterii internaţionale”.

Evgheni Şevciuk a refuzat că comenteze, însă, eventualitatea alipirii de Rusia. Aceasta după ce Sovietul Suprem de la Tiraspol a hotărât să ceară acest lucru Parlamentului de la Moscova. Liderii politici de la Chişinău cer Moscovei să nu răspundă cererii venite de la Tiraspol.

„Această adresare nu este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Facem un apel către partenerii din Federaţia Rusă să vină cu o reacţie promptă, în deplină conformitate cu normele şi principiile dreptului internaţional”, susţine Iurie Leancă, premierul Republicii Moldova.

Victor Ponta îl critică pe Vladimir Putin

Premierul Victor Ponta consideră că o eventuală alipire a regiunii separatiste la Rusia ar încălca legile internaţionale.

Ar fi în primul rând categoric o violare flagrantă a dreptului internaţional, iar România va avea o poziţie perfect coordonată, identică cu cea a guvernului de la Chişinău”, declară Victor Ponta.


Miercuri, Sovietul Suprem de la Tiraspol a votat în unanimitate o solicitare adresată Dumei de Stat, Consiliului Federaţiei Ruse şi preşedintelui rus, Vladimir Putin, în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene. Textul votat de Parlamentul din regiunea separatistă conţine, între altele, următoarea declaraţie: „Dreptul popoarelor la autodeterminare ar trebui să stea la baza deciziilor politice şi fiecare stat este obligat să respecte acest drept în conformitate cu normele universal recunoscute ale dreptului internaţional".

Deputații transnistreni și-au explicat acest demers prin rezultatele ultimului referendum din Transnistria, unde mare majoritate a locuitorilor au votat pentru independență și alipire la Rusia. Nu este prima solicitare de recunoaștere a independenței pe care Tiraspolul o adresează Moscovei, dar motivația noului demers este reunificarea Crimeei cu Rusia,notează agenția ITAR-TASS. „Transnistria nu diferă, din punct de vedere legal, de Crimeea, iar procesul de reunificare cu Rusia ar trebui să aibă loc după scenariul din Crimeea”, a declarat deputatul Viaceslav Tobuh, citat de ITAR-TASS.

Agenția rusă scrie că o delegație a Sovietului Suprem de la Tiraspol, condusă de președintele Mihail Burlă, este așteptată joi la Moscova, unde va avea o întâlnire cu președintele Dumei de Stat, Serghei Narîșkin.

După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, preşedintele Sovietului Suprem de la Tiraspol, Mihail Burlă, a trimis deja o scrisoare Dumei de Stat prin care a cerut Moscovei să examineze și posibilitatea anexării regiunii transnistrene. Iniţiativa a fost respinsă categoric de autorităţile de la Chişinău, iar Moscova a dat asigurări că nu intenţionează recunoaşterea regiunii separatiste, unde menţine un contingent militar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
cartofi
Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...