Un documentar despre culisele discuțiilor purtate de președintele Emmanuel Macron cu Vladimir Putin pentru a încerca să prevină izbucnirea războiului din Ucraina expune eșecul diplomației liderului francez și a abordării hipercentralizate a politicii sale externe, scrie Politico.
Președintele francez Emmanuel Macron vorbește la telefon cu Vladimir Putin într-un ultim efort de a reporni negocierile cu doar patru zile înainte de invazia trupelor ruse în Ucraina. Este 20 februarie și Macron, împreună cu echipa sa de consilieri, au impresia că l-au convins pe Putin să se întâlnească cu președintele american Joe Biden la Geneva.
În loc să-și confirme participarea, liderul de la Kremlin începe să tragă de timp și să schimbe subiectul.
„Este o propunere care merită să fie luată în considerare”, spune Putin, cu o voce monotonă, care îi propune apoi lui Macron ca discuțiile între consilierii celor doi lideri să continue. „Dar, înțelege că sunt de acord în principiu.”
„Foarte bine, deci confirmi că ești de acord în principiu și sugerez ca echipele noastre să încerce să lucreze pentru a formula o declarație comună după acest apel?” răspunde Macron.
„Să fiu perfect sincer cu tine, voiam să merg [să joc] hockey pentru că acum sunt la sală. Dar înainte să încep antrenamentul promit să îmi sun consilierii”, a spus Putin care a conchis în franceză: „Vă mulțumesc, domnule Președinte”.
Summitul Putin - Biden, anunțat de Macron, care nu a mai avut loc niciodată
Macron închide telefonul râzând. După încheierea apelului, consilierul diplomatic al lui Macron, Emmanuel Bonne, este filmat în timp ce dansează de fericire, iar un altul spune: „Sincer, asta este foarte bine”. Declarația publicată de Palatul Elysée după această convorbire anunță faptul că Putin și Biden au fost de acord să participe la un summit despre Ucraina.
Dar acel summit nu a mai avut loc niciodată. La o zi după convorbirea cu Macron, Putin a recunoscut oficial independența celor două provincii separatiste din estul Ucrainei, iar pe 24 februarie a declanșat invazia în toată regula.
Scene precum cea de mai sus apar des în documentarul „Un președinte, Europa și războiul”, difuzat săptămâna trecută, care dezvăluie tactica eșuată a lui Macron de a folosi diplomația pentru a preveni izbucnirea războiului.
Este un subiect care a fost cap de afiș timp de mai multe săptămâni în care Macron a purtat mai multe ore de discuții telefonice cu Putin în urma cărora a obținut, în cel mai bun caz, doar promisiuni false.
Pentru fostul ambasador și consilier al Institutului Montaigne, Michel Duclos, clipul conversației dintre cei doi lideri arată cum Kremlinul se distra pe seama președintelui francez.
„Cunoscând Rusia, [documentarul] îmi arată cum Putin s-a distrat păcălind un important lider occidental”, a spus Duclos, care a adăugat că în anumite scene poți vedea cum liderul de la Kremlin tratează întreaga situație cu neseriozitate.
Macron: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor”
Filmul te captivează cu scenele în care Macron îi răspunde dur lui Putin, căruia îi spune: „Nu dăm doi bani pe propunerile separatiștilor” și apoi îl admonestează pentru nepriceperea experților juridici care îl consiliează pe președintele rus.
Dar, mai important, documentarul pune în lumină deficiențele eforturilor diplomatice ale lui Macron în încercarea sa de a preveni declanșarea războiului.
Filmul confirmă faptul că Macron conduce politica externă a Franței cu ajutorul unei echipe mici de consilieri, fără să apeleze prea mult la mininstrul de externe Jean-Yves Le Drian, care apare doar o dată în filmări și nu spune niciodată nimic.
În schimb, Bonne, consilierul diplomatic al lui Macron, este cel cu care președintele francez discută pe seama convorbirii cu Putin și a declarației oficiale a Palatului Elysée. Consilierii lui Macron nu îl contrazic niciodată pe liderul de la Paris.
Documentarul expune „o diplomație care este condusă de un număr mic de oameni”, în stilul unor antreprenori care de-abia au format un startup, „ca și când totul ar putea fi rezolvat cu numerele de telefon ale lui Olaf, Volodimir și Vladimir”, a scris pe Twitter corespondentul de la Washington de la Le Monde.
Președintele Franței are în mod tradițional mai mult control asupra politicii externe a statului decât alți lideri occidentali care se confruntă cu parlamente și Ministere de Externe puternice.
Mașinăria diplomatică a lui Macron „și-a atins limitele” în discuțiile cu Putin
Dar pentru Duclos, documentarul expune în primul rând slăbiciunea unei mașinării diplomatice hipercentralizate. „Politica externă nu a fost niciodată mai individualizată decât este astăzi”, a spus Duclos. „Filmul confirmă că acest model de politică externă, complet centralizat în jurul Palatului Elysée, și-a atins limtele.”
Eforturile lui Macron de a găsi o soluție diplomatică la criza din Ucraina au continuat, dar, după cum o arată și filmul, acestea au devenit mai puțin frecvente odată cu descoperirea crimelor de război săvârșite în aprilie în localitatea ucraineană Bucha, o suburbie a Kievului.
Macron a admis la întoarcerea dintr-o vizită la Kiev de luna trecută că este conștient că diplomația a eșuat să îl oprească pe Putin. „Am discutat, am petrecut mult timp încercând să oprim războiul, să-i implicăm și pe alții”, a spus Macron. „Am crezut că o să găsim o cale cu Putin bazată pe încredere și conversații intelectuale.”
Regizorul documentarului nu îi critică pe cei intervievați cu privire la strategia de abordare a lui Putin, în ciuda scepticismului din presa occidentală și a declarației președintelui polonez care a spus că a discuta cu Putin este ca și când ai sta de vorbă cu Hitler.
Macron, despre Putin: „Tipul m-a mințit și aici e dovada”
Într-o scenă care a avut loc între Macron și consilierii săi, Bonne îi spune că este îngrijorat de posibilitatea că inițiativa diplomatică a președintelui francez să eșueze având în vedere raportul americanilor despre desfășurarea de trupe rusești la granița Ucrainei.
Macron, însă, îi răspunde că ar trebui să anunțe totuși că summitul va avea loc pentru că „asta arată că noi am făcut tot ce-am putut” și că Franța „nu a fost târâtă în conflict de aliații săi”.
„Cred că îl va pune pe Putin într-o poziție mult mai dificilă dacă o dă în bară, în ceea ce privește credibilitatea sa dacă se opune [summitului]”, a spus Macron. „Eu sunt foarte coerent și pot să spun că tipul m-a mințit și aici e dovada.”
Dar în timp ce strategia diplomatică a președintelui francez i-a convins pe mulți din Franța, nu la fel stau lucrurile în privința aliaților și a partenerilor UE din estul Europei, care nu privesc cu ochi buni abordarea lui Macron.
„Ceea ce Macron pare să nu vadă este costul pe care el și Franța [îl plătesc], în privința credibilității în fața aliaților și a partenerilor europeni”, a spus Duclos. „De asemenea, care sunt pagubele pentru Macron în relația sa cu Putin? Arată ca un solicitant refuzat, iar în acest mod nu va fi luat în serios”.