Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur. Vladimir Putin nu cedează, devine agasat. „Ascultă-mă”, îi spune el, dar din spatele câtorva expresii ruseşti de politeţe, răzbat ironia şi chiar cinismul. Este duminică dimineață, 20 februarie, cu patru zile înainte de declanșarea invaziei ruse din Ucraina, iar președintele francez, care tocmai fusese la Moscova, are o nouă convorbire cu liderul de la Kremlin, pe care încearcă să-l convingă să accepte o întâlnire directă cu Joe Biden.
„Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propusese să se întâlnească cu Joe Biden. Pare un final suprarealist la conversaţia telefonică ce a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina.
Cele nouă minute de conversaţie, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache, care prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni şi care va fi difuzat pe postul de televiziune France 2, relatează AFP, preluată de Agerpres.
O mediere de ultimă oră: „Baliverne!”
Duminică dimineaţa, 20 februarie. Camera se opreşte asupra consilierului diplomatic al preşedintelui francez, Emmanuel Bonne, înconjurat de trei colaboratori, în biroul acestuia din Palatul Elysée. Preşedintele francez, care se deplasase cu câteva zile înainte la Moscova şi Kiev, a început o mediere de ultimă oră pentru a încerca să evite declanşarea unui război. Cei patru membri ai celulei diplomatice din Palatul Elysée urmăresc de la distanţă conversaţia telefonică dintre cei doi preşedinţi.
Preşedintele francez este cel care iniţiază conversaţia, fără ocolişuri:
- Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile.
- Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă, îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei, acolo unde separatiştii pro-ruşi sunt activi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. El îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea să aibă arme nucleare.
- Nu, baliverne, comentează Emmanuel Bonne, consilierul lui Emmanuel Macron.
- De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a pune în aplicare acordurile). Te minte, îi spune Putin, potrivit traducerii documentarului.
Contraatacul lui Putin
Este începutul unui atac. Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe omologul său francez că vrea să „revizuiască acordurile” şi cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiştilor. Emmanuel Macron protestează:
- Nu ştiu unde a învăţat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte şi încerc să le aplic! spune președintele Franței.
Vladimir Putin revine asupra acuzaţiei şi deplânge faptul că separatiştii nu sunt ascultaţi.
- Nu ne interesează propunerile separatiştilor! îi spune tranșant preşedintele francez, punctând că acestea nu sunt prevăzute în acord.
Macron se manifestă însă şi ca mediator şi propune o întâlnire a tuturor părţilor:
- Voi cere imediat asta de la Zelenski, insistă el. Situaţia pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri, cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toţi, să calmeze reţelele de socializare, să calmeze forţele armate ucrainene, promite liderul de la Elysee. Își invită apoi interlocutorul de la Kremlin să facă acelaşi lucru cu forţele ruse poziţionate la graniţa cu Ucraina:
- Nu ceda provocărilor de niciun fel în orele şi zilele următoare, îi spune el.
Ce a spus Putin când Macron i-a propus o întâlnire cu Joe Biden
Emmanuel Macron ajunge, în cele din urmă, la scopul apelului său, acela de a-l convinge pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu preşedintele Joe Biden, la Geneva, pentru a încerca o dezescaladare. Vladimir Putin nu pare încântat de propunere, cu atât mai puţin de stabilirea unei date:
- Mai presus de orice, trebuie să pregătim această întâlnire în avans, insistă Putin.
Emmanuel Macron ajunge, totuși, să-i smulgă un „acord de principiu”.
- Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni, îi transmite pe finalul conversaţiei Emmanuel Macron.
- Mulţumesc, domnule preşedinte, încheie Putin în franceză.
La scurt timp, Palatul Elysée anunţa un viitor summit Biden-Putin, care nu va însă avea loc. Peste patru zile, constatarea realităţii va lăsa un gust amar: „Nu l-am convins, a invadat Ucraina”, recunoaște Emmanuel Macron în fata camerei lui Guy Lagache.
„M-am gândit că putem găsi prin (...) încredere, printr-o discuţie intelectuală, o cale cu Putin”, mărturisea Emmanuel Macron pe 16 iunie, în trenul care îl ducea la Kiev, unde urma să se întâlnească cu Volodimir Zelenski. După abuzurile comise de armata rusă, în special la Bucha, s-a depăşit un prag „ireversibil” la nivel moral, spune Macron. „Ulterior, am vorbit cu el mult mai puţin”, adaugă liderul de la Elysee.
Editor : Luana Pavaluca