Ungaria a negociat „dur” şi a reuşit să obţină ca plafonarea preţurilor la gaze să nu se aplice transportului de ţiţei prin conducte, iar plafonarea să nu se aplice nici transporturilor maritime care înlocuiesc, în caz de urgenţă, transporturile prin conducte, potrivit Hirado.hu, care îl citează pe ministrul maghiar de externe. Péter Szijjártó s-a lăudat și că a obţinut ca energia nucleară să fie exceptată de la sancţiuni, a anunţat acesta, marți, pe pagina sa de Facebook, după încheierea şedinţei consiliului reprezentanţilor permanenţi de la Bruxelles.
„Aşa cum am tot spus-o, guvernul maghiar nu a susţinut, nici de această dată, măsuri de sancţionare care ar fi cauzat prejudicii Ungariei şi poporului maghiar.
Am negociat dur şi am reuşit să obţinem ca plafonarea preţurilor la gaze să nu se aplice transportului de ţiţei prin conducte (Ungaria aşa achiziţionează ţiţeiul care este esenţial pentru securitatea energetică a ţării), şi nici transporturilor maritime care înlocuiesc, în caz de urgenţă, transporturile prin conducte.
Am reuşit să obţinem o excepţie de la sancţiuni şi pentru energia nucleară, astfel că aceste sancţiuni nu se aplică nici la construcţia noii centrale nucleare de la Paks. De asemenea, pe lista de sancţiuni nu a fost inclusă nicio instituţie care ar fi importantă în ceea ce priveşte cooperarea în cercetarea şi dezvoltarea nucleară”, a scris, pe Facebook, Péter Szijjártó.
Oficialul de la Budapesta a subliniat că măsurile de sancţiuni care ameninţă securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei şi care provoacă daune poporului maghiar au fost, prin urmare, evitate în mod repetat.
„Vom continua să susţinem interesele naţionale maghiare şi în viitor, în acelaşi mod”, a declarat ministrul.
Ţările Uniunii Europene au ajuns miercuri la un acord politic pentru a pune în aplicare al optulea pachet de sancţiuni comunitare împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina, de această dată ca răspuns la anexarea ilegală a patru teritorii ucrainene, transmite EFE.
Editor : A.C.