Merkel: Trebuie să păstrăm moștenirea lui Helmut Kohl
Data actualizării: Data publicării:
Cancelarul Angela Merkel a declarat sâmbătă după-amiază, lângă sicriul fostului lider german Helmut Kohl, că este necesară păstrarea moştenirii acestuia, transmite BBC, preluat de News.ro.
Fostul cancelar Helmut Kohl a decedat pe 16 iunie, la vâsta de 87 de ani, iar Parlamentul European a organizat o ceremonie fără precedent în memoria liderului german, al cărui rol pentru integrarea europeană și reunificarea Germaniei după căderea Zidului Berlinului este unanim recunoscut.
Mai mulţi lideri s-au adunat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg pentru a-şi lua la revedere de la unul dintre arhitecţii Uniunii Europene.
„Acum este rândul nostru să menţinem această moştenire. Mă înclin în faţa ta şi a moştenirii tale, cu recunoştinţă și respect ”, a declarat Angela Merkel, care a fost adusă în politică de către Kohl, înainte de a-l înlocui pe acesta la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU).
De altfel, cancelarul german a mulţumit personal pentru oportunităţile pe care mentorul ei politic i le-a oferit în carieră şi care i-au permis să devină unul dintre cei mai puternici lideri ai Europei. Merkel a avut o relaţie complicată în ultimii anii cu Helmut Kohl, după ce l-a eliminat de la conducerea formaţiunii conservatoare şi i-a îndemnat pe colegii de partid să-l izoleze în urma unui scandal legat de finanţarea CDU.
Fostul președinte american Bill Clinton a ţinut, de asemenea, să aducă un elogiu lângă sicriul fostului cancelar al Germaniei.
„Toţi cei care am venit aici - de ce? Pentru că Helmut Kohl ne-a dat şansa de a fi implicaţi în ceva mai mare decât noi înşine. Mai mare decât mandatele noastre şi decât carierele noastre trecătoare”, a declarat fostul preşedinte al Statelor Unite.
Printre ceilalţi vorbitori s-au numărat preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul rus Dimitri Medvedev, precum şi fostul prim-ministru spaniol Felipe Gonzalez.
Aceasta a fost prima ceremonie organizată în memoria unui lider de către o instituţie europeană, fiind vorba în sine de funeralii de stat organizate de UE. A fost în sine o ceremonie tristă, dar le-a dat un sentiment înălțător celor care cred în idealul european. A vorbi despre fostul cancelar german reprezintă o şansă de a contempla istoria şi de a ne aminti deforţele care au schimbat în anii '90 faţa Europei, au reliefat vorbitorii. Printre acele forţe s-a numărat şi ambiţia europeană comună întruchipată de Helmut Kohl.
Aşa cum mai mulţi vorbitori au menţionat în legislativul european, geniul lui Helmut Kohl a constat în identificarea momentului istoric oportun pe care-l avea în faţă atunci când a reunificat Germania.
Premierul rus, Dmitri Medvedev, a subliniat în discursul său susținut la ceremonia omagială de la Strasbourg dedicată fostului cancelar german Helmut Kohl că acesta din urmă „a înțeles că Europa are un loc și pentru Rusia”, evidențiind totodată și rolul jucat de Helmut Kohl în consolidarea păcii în Europa după al Doilea Război Mondial, precum și în căderea Zidului Berlinului, transmite agenția EFE, preluată de Agerpres.
De la Parlamentul European, trupul fostului cancelar a fost transportat mai departe, pe Rin, spre localitatea Speyer, unde va fi înmormântat într-o ceremonie privată.
Peste 2.000 de poliţişti au asigurat protecţia demnitarilor la ceremonia din Strasbourg.
La cererea văduvei sale, nu vor exista funeralii de stat în Germania.
Ideea pentru această ceremonie organizată la nivel european a venit de la preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe care fostul cancelar l-a numit „junior”, atunci când a devenit, la vârsta de 41 de ani, premier al Luxemburgului. Juncker a precizat că fostul cancelar german a reprezentat pentru el un prieten, un mentor, precum şi esenţa Europei.
Fiul fostului cancelar a boicotat aceste funeralii, susţinând că sunt „nedemne” pentru rolul jucat de Helmut Kohl în istoria Germaniei. Walter Kohl s-a declarat revoltat de lipsa funeraliilor de stat, care au fost refuzate de a doua soţie a fostului cancelar, Maike Kohl-Richter.
Helmut Kohl s-a căsătorit la vârsta de 78 de ani cu Maike Kohl-Richter, care era mai tânără ca el cu 34 de ani. Aceasta a refuzat funeraliile de stat, pentru că este furioasă pentru modul în care fostul cancelar a fost tratat de către Angela Merkel.