12 milioane de elevi au reînceput cursurile într-o astmosferă marcată de amintirea încă vie a atacului terorist de la Nisa. Patrule de poliţie au supravegheat instituţiile de învăţământ, iar cei mai mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii la poartă. Nimeni nu mai are voie să intre fără un act de identitate şi un însoţitor din personalul didactic.
„Şcolile şi-au reluat activitatea cu reguli noi în ceea ce priveşte securitatea. Pe lângă miile de poliţişti mobilizaţi să patruleze în jurul şcolilor, parcarea automobilelor va fi şi ea interzisă în faţa acestora. Mai mult elevii vor susţine şi trei simulări de situaţii de criză pe parcursul anului şcolar”, relatează Sebastian Perju, corespondent Digi24 în Franţa.
Angélique Begue, învăţătoare la Şcoala Primară Clarmarais: „Părinții nu mai au voie să intre în școli, în afară de cei ai copiilor foarte mici care urmează cursurile şcolii primare. Dar chiar și așa, accesul se face pe baza unei cărți de identitate. I-au primit directorul și doi profesori. La prânz, când elevii mei au plecat, trecea pe aici o patrulă de poliţie. Agenţii s-au oprit să vadă dacă totul e în regulă”.
Chiar şi aşa 57% dintre francezi cred că unităţile de învăţământ nu sunt bine apărate.
Tatiana Olanier, mama unui elev: „E adevărat că nu suntem feriţi de nimic. Dar, după ce am trăit mereu cu frica în sân, nu se face nimic. Copiii noştri nu pot trăi aşa”.
După trei atentate teroristeşi mai multe incidente armate, francezii îşi recapătă cu greu încrederea.
Najat Vallaud-Belkace, ministrul francez al Educaţiei: „Nu trebuie să cedăm în faţa panicii şi nici în faţa paranoiei. Trebuie să fim la înălţimea responsabilităţii noastre, care este foarte ridicată. Deoarece francezii ne-au încredinţat ce au ei mai preţios: copiii lor”.
De teamă că şcolile ar putea deveni următoarea ţintă a teroriştilor, personalul didactic şi auxiliar va fi pregătit să facă faţă situaţiilor de criză şi, în funcţie de vârstă, elevii vor fi sfătuiţi cum să reacţioneze în cazul unui atentat sau a unei luări de ostatici.