Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni un apel către parlamentul de la Chișinău să inițieze procesul propriu-zis pentru declanșarea referendumului pe tema integrării Republicii Moldova în UE. Maia Sandu a adăugat că „cei de la Kremlin” au „gânduri proaste” pentru Republica Moldova și încearcă să manipuleze opinia cetățenilor referitor la acest referendum pro-UE, un motiv în plus pentru ca Republica Moldova să devină parte a familiei europene.
„Nu este o noutate că cei de la Kremlin încearcă să se amestece în treburile interne ale țării noastre, încearcă să manipuleze opinia cetățenilor, încearcă să-i sperie, cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul in Republica Moldova. De aceea, institutițiile statului trebuie să fi vigilente și să protejeze statul și cetățenii să fie vigilenți, să nu se lase mințiți ori manipulați: atunci când aud o informație care pare deochiată să meargă să verifice și alte surse, sa se informeze din surse credibile, oficiale. Să nu ne lăsăm infricoșați de amenințările care vin de la Moscova. Tocmai de asta trebuie să devenim parte a familiei europene, să punem țara la adăpost pentru că știm că cei de la Kremlin au gânduri proaste pentru țara noastră”, a spus Maia Sandu cu prilejul unei conferințe de presă organizate special pe această temă.
Președinta Republicii Moldova a spus că acest referendum e constituțional și dacă va fi validat el va deveni obligatoriu.
„Odată scris în constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică a Republici Moldova va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor”, a precizat Sandu.
Maia Sandu a mai spus că acest referendum trebuie făcut „acum” deoarece „nu putem ezita să mai așteptăm 30 de ani” și trebuie „să conștientizăm cu toții că asta e șansa noastră pentru dezvotlare și pentru pace”.
„În acest an, Republica Moldova va trece printr-un moment de cotitură. Cred că e important să fie foarte clar să conștientizăm cu toții această oportunitate. Referendumul din toamnă despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul nostru pentru următoarele decenii va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție”, a spus Maia Sandu.
„De ce acum? În primul rând pentru că suntem în fața unei oportunități istorice. Noi, de aproape trei decenii, vorbim despre integrare europeană și vedem sprijinul oamenilor pentru integrare europeană în sondaje. Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și o jumătate de pas înapoi. Nu putem să mai ezităm, nu vrem să mai așteptăm 30 de ani.”
Întrebată în legătură cu „riscurile” ca acest referendum să nu fie validat și dacă există un „plan B” în cazul unui eșec, Maia Sandu a răspuns: „Planul A și planul B e să muncim, să nu permitem manipulări și dezinformări, să nu permtime amestec extern și să avem încredere în cetățenii noștri. Noi am ezitat prea mult în acești ani și uitați-vă unde am ajuns. Hai să avem curaj”.
Editor : M.L.