Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că există progrese notabile în negocierile de pace. Declaraţia vine cu câteva ore înaintea reuniunii de la Minsk, la care mai sunt aşteptaţi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şeful statului francez, Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Cei patru încearcă să găsească o soluţie la criza ucraineană, după mai multe runde de negocieri fără rezultat.
Dacă nu se va ajunge la un acord, Statele Unite ar putea trimite armament letal defensiv în Ucraina. Preşedintele Barack Obama a declarat, după o convorbire telefonică avută cu Vladimir Putin, că Rusia va plăti scump dacă va continua să-i susţină pe rebelii din Ucraina.
Între timp, violenţele continuă pe frontul de est. 47 de oameni au murit, dintre care 19 soldaţi, numai în ultimele 24 de ore, au anunţat autorităţile de la Kiev.
Lupte dure înaintea negocierilor de la Minsk
După săptămâni întregi de luptă în defensivă, armata ucraineană a trecut în ofensivă, în regiunea de sud-est a ţării. Luptătorii din Garda Naţională şi din batalionul de voluntari Azov au spart liniile rebele la marginea oraşului Mariupol pentru a securiza portul strategic pe care separatiştii vor să-l cucerească de luni de zile.
Imaginile au fost filmate la Kramatorsk în urma unui bombardament lansat de rebeli.
Preşedintele Petro Poroşenko susţine că localnicii au fost atacaţi cu sisteme de lansare a rachetelor de tip Smerci, de provenienţă rusească, şi că va prezenta cancelariilor occidentale noile dovezi ale implicării Moscovei.
„Acesta este un dezastru. Este o crimă împotriva umanităţii. Cuiva nu îi place pacea. Cineva vrea război. Noi suntem o naţiune paşnică şi toată lumea este de partea noastră”, a declarat Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.
Liderul de la Kiev a avertizat că este pregătit să introducă legea marţială în cazul în care criza va escalada.
La Doneţk, rebelii acuză armata ucraineană că au atacat cu rachete un autobuz.
„Când am fugit spre acest loc am auzit explozii. Am văzut cum doi oameni sunt scoşi afară din autobuz. Unul era într-o stare foarte gravă, avea piciorul rupt. Din câte ştiu, nu a mai ajuns viu la spital, a murit în ambulanţă”, povestește un localnic.
Între timp, Barack Obama şi Vladimir Putin s-au înţeles cel puţin asupra unui punct: oprirea luptelor şi încetarea vărsării de sânge. Iar Uniunea Europeană îşi pune speranţe într-o rezolvare diplomatică a conflictului.
„Credem că înarmarea nu este o soluţie. Credem că soluţia trebuie să fie politică. Susţinem găsirea unei soluţii diplomatice şi politice”, afirmă Laurent Fabius, ministrul francez de Externe.
Potrivit unor informaţii apărute în presa rusă, Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia au în vedere crearea unei zone demilitarizate în estul Ucrainei. Cel mai probabil, controlul acestei zone ar trebui să cadă fie în sarcina OSCE, fie în a Rusiei, notează Russia Today. Peste 5.400 de oameni au murit de la începutul conflictului din estul Ucrainei.
Citiți și: