Într-o scrisoare deschisă, politicianul ungar spune că „Bucureştiul vrea să creeze impresia că politica agresivă maghiară deranjează politica împăciuitoare românească”. Liderul formaţiunii extremiste ungare susţine că cei pe care îi reprezintă nu au nicio problemă cu românii şi îndeamnă la toleranţă şi înţelegere reciprocă.
Sâmbătă, Gabor Vona declara, la tabăra tineretului maghiar din Ardeal, că ar susţine un conflict maghiaro-român, dacă acesta este preţul necesar pentru a obţine autonomia Ținutului Secuiesc.
Vona cataloghează drept „isterice” reacțiile ulterioare ale politicienilor români, subliniind că alianţa dintre România şi Ungaria necesită „toleranţă şi respectarea drepturilor în mod reciproc”.
Potrivit lui Vona, presa din România a prezentat „imaginea falsă” a unei Românii paşnice şi a unei Ungarii agresive. Elita politică din România are o „conştiinţă compromisă”, dat fiind că „blochează constant eforturile maghiarilor din Transilvania”, a subliniat liderul extremist ungar.
Imediat după declarațiile de sâmbătă ale politicianului ungar, reacţia diplomaţiei române nu a întârziat să apară. „În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea asa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară asumarea unui conflict între Ungaria şi România, MAE apreciază că este extrem de gravă. Ea contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază precum şi Parteneriatului Strategic bilateral”, a declarat Ministerul român de Externe.
Poziţia MAE român a fost taxată ulterior de Jobbik. „Partidul Jobbik califică drept provocare deliberata declaraţia oficială a Ministerului Român de Externe, fiind un gest menit să intimideze comunitatea maghiară din România”, se arată într-o declarație Jobbik, citată de politics.hu
Pe de altă parte, Ministerul ungar de Externe s-a delimitat de declaraţiile partidului extremist Jobbik. „Jobbik este un partid de opoziție, care nu participă la activitățile Guvernului maghiar și nici nu împărtășește responsabilitățile acestuia. Guvernul maghiar susține perseverent ideile și obiectivele de bază ale parteneriatului strategic maghiaro-român", a anunțat într-un comunicat MAE de la Budapesta.
La Bucureşti nu a fost încă discutată posibilitatea declarării persona non-grata a politicianului Vona Gabor.
Preşedintele Traian Băsescu a spus însă că România își rezervă leadershipul de a pune Budapesta la punct în privința minorităților și respectării Constituției țării noastre. El şi-a găsit susţinător în persoana ministrului Apărării. „Dacă instituţiile statutul român se hotărăsc să fie ferme, sunt bucuros ca în sfârşit ne apărăm demnitatea naţională şi ordinea constituţională”, a declarat Mircea Dușa.