„Problema majoră este că troica nu are legitimitate democratică şi că mentalitatea sa este neoliberală (...). Condiţiile de viaţă din ţările care se află sub tutela ei nu au fost ameliorate", a spus Swoboda, relatează Mediafax.
„Din aceste motive, cred că troika în forma sa actuală trebuie desfiinţată treptat", a afirmat el.
Grecia a beneficiat, începând din 2010, de două planuri de salvare ale Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, care au determinat plonjarea acestei ţări în recesiune şi creşterea ratei şomajului, la 27% în prezent.
În opinia lui Swoboda, „Comisia Europeană, cu controlul Parlamentului European, (trebuie) să fie responsabilă pentru planurile de salvare" a ţărilor din sudul Europei, care se confruntă cu criza datoriilor.
El a criticat „politica de austeritate promovată de Germania, care a condus la inegalităţi sociale extreme şi la o rată ridicată a şomajului".
Cu toate acestea, politicianul austriac s-a declarat în favoarea „asanării bugetare, dar într-un ritm lent şi cu adoptarea în paralel a unor măsuri vizând favorizarea reluării" creşterii.
„Guvernul grec trebuie să pună în aplicare reformele necesare şi, în special, să lupte împotriva evaziunii fiscale", a notat Swoboda.
Hannes Swoboda a venit, luni, în vizită la Atena, unde avea programate întrevederi cu premierul conservator Antonis Samaras şi alţi lideri din Grecia, ţară care urmează să asigure preşedinţia semestrială a UE în primul semestru al anului 2014.