Avocatul general al Curţii de Justiţie a UE, Michael Collins, a declarat joi că legea poloneză care modifică normele referitoare la organizarea instanţelor poloneze de drept comun şi la Curtea Supremă a Poloniei încalcă dreptul Uniunii, arată un comunicat al instanţei europene. Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.
„Încălcarea dreptului Uniunii constă în a priva instanţele naţionale de posibilitatea de a garanta că dreptul Uniunii este aplicat în toate cauzele de o instanţă judecătorească independentă şi imparţială”, a notat avocatul general, potrivit comunicatului citat de Reuters, preluată de Agerpres.
Polonia este angajată într-o veche dispută cu Bruxellesul legat de statul de drept.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), la putere din 2015, a întreprins o reformă a instanţelor de judecată despre care UE afirmă că a distrus echilibrul democratic al puterilor în stat, prin distrugerea independenţei justiţiei. În octombrie anul trecut, Curtea de Justiţie a UE a impus ca măsură interimară o amendă de 1 milion de euro pe zi, din cauză că Polonia nu a dizolvat Camera Disciplinară pentru judecători, despre care Bruxellesul a spus că este politizată. Amenda este dedusă din fondurile UE pentru Polonia.
De atunci, Varşovia a înlocuit respectiva Cameră Disciplinară cu un alt organism, dar criticii spun că problema subminării independenţei judecătorilor nu a fost rezolvată.
Marţi, ministrul polonez al Afacerilor europene, Szymon Szynkowski vel Sek, a anunţat că guvernul va propune noi amendamente la legea justiţiei, pentru a îndeplini cerinţele necesare în vederea obţinerii de fonduri UE de redresare post-pandemie.
Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru Curtea de Justiţie, iar judecătorii Curţii urmează să delibereze în această cauză.
Editor : B.P.