„Progrese” pe calea normalizării relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina au fost înregistrate luni în cadrul unei întâlniri la Bruxelles între liderii Serbiei şi Kosovo, dar va fi necesară o nouă întâlnire în martie, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, relatează AFP.
„Au fost făcute progrese astăzi, dar mai sunt de făcut paşi pentru ca ceea ce s-a convenit să fie pus în aplicare”, a explicat el la încheierea unei reuniuni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti în cadrul căreia a fost discutat un plan propus de UE.
Cele două părţi au convenit asupra termenilor unui plan european care ar conduce la restabilirea legăturilor lor, la mai bine de două decenii după războiul din Kosovo, a dat asigurări oficialul european. Însă succesul planului va depinde de implementarea sa de către ambele părţi în lunile următoare, iar Moscova face presiuni asupra Serbiei să se opună oricărui acord, a mai spus el.
Kosovo, o fostă provincie sârbă, ai cărei 1,8 milioane de locuitori sunt în majoritate albanezi, şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, însă aceasta nu este recunoscută de Belgrad.
Din noiembrie 2022, tensiunile au escaladat în nordul Kosovo, unde Belgradul încurajează minoritatea sârbă să refuze orice fel de susţinere faţă de Pristina, notează AFP, citată de Agerpres.
Cinci state membre UE (Grecia, Spania, România, Slovacia şi Cipru) nu recunosc independenţa Kosovo.
Editor : Liviu Cojan