16 imigranţi clandestini printre care şi un copil au fost descoperiţi într-un camion condus de un român, pe o autostradă din apropiere de Londra. Reporterii locali susţin că şi vehiculul ar fi înmatriculat în România. Oricum, fugarii se pot considera norocoşi. Alte câteva mii îşi riscă viaţa şi pleacă din Franţa spre Regat... urcaţi pe camioane, nu în ele.
Calais. Aproape de zona de îmbarcare pentru Marea Britanie, un imigrant aruncă pe carosabil mai multe lemne, în timp ce un camion se apropie. Totul, pentru a-l face pe camionagiu să încetinească. Stratagema eşuează. Mai mult, când se apropie alte camioane, şoferii evită obstacolele cu viteză, şi trec la milimetru de oamenii de pe marginea şoselei.
Nick Beake, corespondent BBC: „A fost un soi de joacă de-a şoarecele şi pisica toată după-amiaza. Poliţia tocmai a ajuns. Şi când spun poliţia, mă refer la un singur agent. Unul singur. Iar acolo îi puteţi vedea pe migranţi, cum se întorc în Junglă, tabăra migranţilor.”
În fiecare zi, de câteva ori pe zi, astfel de grupuri de imigranţi ilegal încearcă să se urce în camioane, pentru a se strecura apoi în Marea Britanie. Fie căţăraţi pe trenurile din Eurotunel, fie cu ajutorul feriboturilor. În timp ce francezii fac planuri pentru desfiinţarea taberei numite Jungla, iar britanicii construiesc un zid înalt de patru metri şi lung de un kilometru ca să limiteze accesul spre terminale, imigranţii susţin că nu mai au nimic de pierdut.
Hassan, refugiat afgan: „Oamenii nu pot rămâne în Franţa. Nu se pot întoarce în ţările lor, pentru că acolo sunt diverse probleme... Vor să ajungă în Anglia, nu au altă soluţie. Dacă ar avea o soluţie, nimeni nu şi-ar risca viaţa.”
În acest moment, autorităţile franceze estimează că în Junglă se află în jur de 10.000 de oameni, chiar dacă o parte a taberei a fost deja dărâmată.
În ceea ce priveşte camionul cu imigranţi ajuns în Anglia, news.ro scrie că vehicului a fost urmărit de poliţişti din trei comitate, înainte să fie oprit pe autostrada M1. Camionul ar fi venit din România şi se îndrepta către nordul Essexului. Serviciul de ambulanţă din regiunea East of England a anunţat că a evaluat persoanele de la bord şi că acestea se aflau într-o stare stabilă.
Poliţia din Bedfordshire a anunţat că unele dintre aceste persoane aveau diificultăţi în a respira şi au fost conduse la un spital, ca măsură de precauţie, înainte să fie reţinute.
„Şoferul este român, aşadar este posibil ca cei de la bord să vină din România”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei.
Un elicopter aparţinând poliţiei a survolat zona în căutarea altor eventuali imigranţi .
În total, 630.000 de persoane au migrat în Marea Britanie din decembrie 2014 şi până în decembrie 2015, o creştere mică faţă de anul precedent, potrivit unor date publicate în mai de Biroul Naţional britanic de Statistică, citate de The Telegraph.
Imigraţia netă din UE este estimată la 184.000 de persoane în acest interval, mai mare faţă de cei 174.000 de cetăţeni europeni care au migrat în anul anterior, din cauza unei creşteri a numărului imigranţilor români şi bulgari, potrivit aceleiaşi surse.
Numărul migranţilor din ţări din afara UE a rămas stabil, la 188.000 de persoane, în aceeaşi perioadă.
Aproximativ 308.000 din totalul imigranţilor au venit în Marea Britanie pentru a munci, cu 30.000 mai mulţi decât în anul precedent. Doar 178.000 dintre aceste persoane au avut un loc de muncă, potrivit sursei citate.