În haosul politic instalat la Londra după referendum, nimeni nu pare să ştie ce se va întâmpla cu soarta milioanelor de europeni stabiliţi în Marea Britanie.
Guvernul actual este reticent să ofere orice fel de garanţii cetăţenilor comunitari şi pasează responsabilitatea succesorilor.
„S-a vehiculat ipoteza că Guvernul ar trebui să garanteze cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie dreptul de a rămâne aici. Ar fi o imprudenţă să facem aşa ceva fără să primim asigurări similare din partea omologilor europeni cu privire la cetăţenii britanici care trăiesc în ţările lor. Şi de asemenea, o astfel de decizie ar putea genera o creştere a migraţiei europene în Regatul Unit. Este în interesul tuturor ca viitorul premier să aleagă cea mai bună variantă”, a declarat James Brokenshire, secretar de stat pentru Imigraţie.
Declarația oficialului britanic poate părea surprinzătoare în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, la Bruxelles, că premierul David Cameron a dat asigurări în numele Marii Britanii că românii aflați acolo vor putea să rămână și să muncească în Regatul Unit și că acesta și-a prezentat scuze pentru incidentele xenofobe petrecute după referendum.
„Am primit asigurări de la Premierul Cameron, în numele Marii Britanii, nu în nume personal, că românii vor putea să rămână, vor putea să muncească şi şi-a cerut scuze pentru incidentele care au avut loc acolo. Este, din păcate, foarte clar că nimeni nu a avut un plan B. Acest lucru ne arată că toţi s-au aşteptat să se voteze pentru REMAIN şi au fost surprinşi de rezultat. Chiar Premierul Cameron ne-a confirmat că tabăra LEAVE nu are niciun plan concret”, a spus Klaus Iohannis.