Guvernul italian vrea să folosească rezervele de aur pentru a ţine sub control deficitul bugetar
Data actualizării: Data publicării:
În Italia, ţară intrată în recesiune de curând, Guvernul populist propune utilizarea rezervelor de aur pentru acoperirea găurilor din buget. „O idee interesantă”, au catalogat-o oficialii executivului de la Roma. Discuţiile referitoare la utilizarea rezervei de aur vin după ce liderii coaliţiei la putere în Italia, formată din două partide antisistem, au atacat în repetate rânduri conducerea Băncii Centrale pe care au învinovăţit-o pentru eşecurile economice dar şi pentru falimentul unor bănci.
Aurul de la banca Italiei aparţine italienilor, nu altora - a spus unul din vicepremierii italieni în timp ce presa din peninsula susţine că Guvernul de la Roma analizează posibilitatea utilizării unei părţi din rezerva de aur a ţării, care este păstrată la Banca Centrală a Italiei, pentru a ţine sub control deficitul bugetar în acest an şi a evita o programată majorare a TVA în 2020. E doar un nou episod din războiul purtat de populiştii italieni împotriva băncii centrale.
Guvernul italian acuză banca centrală că nu a reuşit să prevină criza bancară ce a contribuit la intrarea în recesiune tehnică la începutul acestui an a țării, după două trimestre consecutive de scădere economică dar şi din cauza unui buget construit anul aceste pe un deficit maxim acceptat de Comisia Europeană.
De remarcat tonul asemănător cu ce se întâmplă şi în România unde s-au înmulţit criticile la adresa guvernatorului BNR. Mugur Isărescu a fost acuzat că nu controlează mai bine cursul leu/euro şi dobânda ROBOR.
În Italia, propunerea a fost rapid respinsă de mai mulţi analişti dar şi de opoziţie pentru că ar permite guvernului să se folosească de rezervele de aur pentru a-şi acoperi cheltuielile promise.
Consiliul Mondial al Aurului estimează că în 2018 rezervele Italiei se ridicau la peste 2.450 de tone, ceea ce le plasează pe locul al treilea la nivel mondial, după cele ale SUA şi Germaniei. Precedentele tentative ale guvernelor italiene de a taxa rezervele de aur sau de a vinde o parte din aceste rezerve pentru a putea echilibra bugetul au fost oprite de autorităţile europene, pentru că ar submina independenţa Băncii Centrale a Italiei.