Cu toate acestea, există puţine semne că Tsipras ar dori să renunţe la obiecţiile faţă de oferta instituţiilor internaţionale, pe care a respins-o ca fiind umilitoare pentru Grecia, relatează Reuters, citând surse elene, scrie Mediafax.
Un oficial guvernamental elen a spus că a ascultat cu interes propunerea europeană, dar a precizat că Tsipras va vota "nu" la referendum.
Tsipras ar trebui să trimită un răspuns în scris, de acceptare a versiunii propunerilor creditorilor publicate duminică şi să se angajeze că va susţine măsurile, la referendumul de pe 5 iulie.
Oferta publicată duminică de creditori include propunerea Greciei ca taxa pe valoare adăugată pentru hoteluri să fie de 13% şi nu de 23% aşa cum solicitau anterior instituţiile europene.
Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.
Oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.