Aflat la o dezbatere la Berlin, Wolfgang Schäuble a declarat că actuala conducere elenă nu spune adevărul atunci când sugerează că străinii sunt de vină pentru problemele cu care se confruntă ţara.
„Din cauza unor erori ale elitelor sale şi nu din cauza Europei, a Bruxelles-ului sau Berlinului, ţara a trăit cu mult peste posibilitățile sale, şi mai ales după ce a intrat în zona euro. Când Grecia trebuie să revină încet la realitate e foarte rău”, afirmă Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe.
Declaraţiile acide ale ministrului german vin la numai o zi după ce o dezvăluire făcută de presa germană a tensionat şi mai mult relaţiile dintre Berlin şi Atena.
Este vorba de un gest obscen făcut de Yanis Varoufakis la adresa Germaniei înainte ca acesta să devină ministru de Finanţe.
„Grecia ar fi trebuit pur şi simplu să-şi anunţe falimentul în zona euro în 2010 şi să-i arate degetul Germaniei căreia să-i spună: puteţi rezolva acum problema singuri”, a spus Yanis Varoufakis, ministrul de Finanţe al Greciei, în urmă cu doi ani în Croația.
Germania nu pare a fi singura ţară care a început să-şi piardă răbdarea cu Grecia. Deşi a recunoscut că situaţia este dificilă, premierul Sloveniei a declarat că principiul solidarităţii are şi el limitele lui.
„Şi ţara noastră este supusă măsurilor de austeritate. Facem tot ceea ce putem pentru a ne reduce deficitul bugetar şi a ne consolida finanţele publice. Din acest motiv, nu putem merge prea departe pe drumul solidarităţii pentru că am da un semnal greşit cetăţenilor şi plătitorilor noştri de taxe”, declară Miro Cerar, premierul Sloveniei.
Noul executiv elen a reuşit să ajungă cu greu la o înţelegere cu creditorii externi privind prelungirea ajutorului financiar. În schimb, conducerea Eurogroup a cerut introducerea unui set de reforme negociate la sânge. Noul ajutor acordat Greciei depăşeşte 7 miliarde de euro şi se extinde pe o perioadă de patru luni.