„Preşedintele Putin a acceptat propunerea cancelarului de a stabili imediat o misiune de anchetă şi un grup de contact, eventual sub conducerea OSCE, pentru începerea unui dialog politic”, se arată în comunicat.
Anunțul vine după ce Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut Rusiei să îşi retragă forţele în bazele pe care le deţine în Crimeea.
„Cerem Rusiei să calmeze tensiunile. Cerem Rusiei să respecte tratatele internaţionale la care este parte. Cerem Rusiei să îşi retragă forţele în bazele sale şi să se abţină de la orice interferenţă în altă parte a Ucrainei”, a spus el.
Declarația a fost făcută la finalul unei reuniuni de urgenţă a Alianţei Nord Atlantice. Un mesaj la fel de ferm vine şi din Statele Unite, în condiţiile în care Washingtonul, Londra şi Parisul şi-au anulat deja participarea la summitul G8 din vară, de la Soci.
„Este un act de agresiune, bazat pe pretexte false. Există un sentiment comun printre toţi miniştrii de Externe cu care am vorbit, cei din G8 şi alţii, că Rusia va fi izolată, că nu se mai vor face afaceri ca de obicei. Nu invadezi o ţară sub motive false pentru a-ţi impune interesele”, a spus secretarul de stat american John Kerry.
Situaţia este tot mai tensionată în Crimeea. Comandantul Marinei Ucrainene a fost demis şi este cercetat pentru înaltă trădare după ce a dezertat şi a trecut cu tot cu navele şi militarii din subordine, de partea autorităţilor pro-ruse din Crimeea.
Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, vehicule militare si trupe ruse deţin deja controlul asupra principalelor instituţii, drumuri şi aeroporturi din peninsulă. Mai mult decât atât, comandouri ale Moscovei ar fi ocupat mai multe baze militare ucrainene aflate în apropiere de capitala Simferopol şi de Sevastopol.