Finlanda, gata să ia președinția Consiliului UE în locul României, dacă va fi nevoie. Reacția MAE

Te-ar putea interesa și:
Scenariul îngrijorător pentru România devine tot mai probabil. România ar putea să fie sărită de la preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene pentru că este, după cum spunea preşedintele Klaus Iohannis, nepregătită.
UPDATE: Reacția MAE după propunerea Finlandei de a prelua președinția Consiliului UE în locul României
Într-un interviu apărut la radioul public de la Helsinki, premierul finlandez Juha Sipilä spune că nu-şi doreşte, dar, dacă ar fi nevoie, ţara sa ar putea prelua preşedinţia Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2019, în loc de 1 iulie, cum e calendarul oficial. O asigurare pentru restul Uniunii Europene că lucrurile vor merge bine într-o perioadă extrem de dificilă, în care pe calendar se află, între altele, Brexit-ul.
Premierul Finlandei anunţă deja că grăbeşte pregătirile pentru o eventuală preluare mai devreme a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Asta în cazul în care va primi o solicitare în acest sens din partea Bucureştiului. Până acum nu a primit.
Un semnal de alarmă vine însă şi de la preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European.
„Criticile preşedintelui Klaus Iohannis, conform cărora România nu este pregătită pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie, cântăresc foarte greu. Preşedinţia este extrem de importantă în contextul în care în mai 2019 avem alegeri europarlamentare”, a spus David McAllister.
Acelaşi europarlamentar mai avertizează că „pe lângă pregătirile logistice pentru preşedinţia României a Consiliului UE, guvernul social-democrat ar trebuie să aplice fără excepţie recomandările Comisiei Europene şi ale Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei şi să nu facă reforme care pun în pericol statul de drept şi independenţa Justiţiei.”
Citește și
Reacția lui Klaus Iohannis după criticile aspre din raportul MCV
Bulgaria primește primul termen de ridicare a MCV. În cazul României, nu se pune problema
Cele 8 recomandări suplimentare ale Comisiei Europene pentru România
Cum au votat eurodeputaţii români rezoluţia care critică Guvernul PSD. Votul care a atras atenţia
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.