Rectificarea bugetară făcută de Guvernul Orban reduce bugetul Ministerului Educaţiei cu peste 2 miliarde de lei, în condiţiile în care acest minister a mai suferit tăieri şi la precedenta rectificare bugetară, făcută de Guvernul Dăncilă, demis în octombrie.
Conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării pierde suma de 2,08 miliarde de lei:
„S-au diminuat creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite, între care menționăm, în principal: Ministerul Educației Naționale: -2.080,0 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanțare externă nerambursabilă.
Totodată, pentru învățământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii și a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal și pentru realizarea proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile”, se arată în nota de fundamentare.
Rectificarea făcută de Guvernul Orban aduce bugetul Educaţiei la 27,7 miliarde de lei. În august, la rectificarea bugetară precedentă, făcută de Guvernul Dăncilă, bugetul Educaţiei mai fusese redus cu alţi 1,03 miliarde de lei. Astfel, Educaţia pierde peste 3 miliarde de lei în a doua jumătate a anului 2019.
Guvernul Orban a adoptat, marţi, proiectul de rectificare bugetară. Deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul intern brut în urma celei de-a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se mai află şi Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.
Editor: Adrian Dumitru