„Diferenţele etnice nu sunt luate în seamă aici. Unii sunt sârbi, alţii sunt croaţi. Din întâmplare, azi am fost învins de Renata, care e tot croată, dar lucrul ăsta nu e important. Sunt, totodată, şi musulmani aici, suntem prieteni cu toţii”, spune un fermier croat, Ivo Ilic.
Sârbii, croaţii şi musulmanii au luptat unii împotriva altora între 1992 şi 1995, în războiul din fosta Iugoslavie. Peste 100.000 de oameni au murit atunci, iar festivalul din Cevlianovici a fost întrerupt în acea perioadă. A reînceput odată cu terminarea războiului, iar acum, peste o mie de tauri iau parte la lupte.
„Suntem mândri de acest eveniment şi încercăm să-l păstrăm. Fiindcă suntem bosniaci adevăraţi, ne dăm seama că viitorul Bosniei şi Heţegovinei nu poate exista fără înţelegerea dintre comunităţi”, explică unul dintre organizatorii festivalului, Besim Gljiva.
Spre deosebire de luptele cu tauri din Spania, cele de aici nu se încheie cu moartea animalului învins. O victorie poate spori foarte mult valoarea taurului câştigător, care poate fi vândut şi cu 25.000 de euro.