Comisia Europeană a publicat primul Monitor privind egalitatea de gen la nivel regional al UE, care oferă o imagine exactă a regiunilor din Europa în care femeile au cele mai multe realizări, precum şi a celor în care acestea se confruntă cu cele mai mari dezavantaje față de bărbați, se arată într-un comunicat remis joi de Executivul comunitar.
Documentul se bazează pe doi indici special elaboraţi: „indicele realizărilor în rândul femeilor” şi „indicele dezavantajelor cu care se confruntă femeile”. Aceştia indică atât regiunile în care femeile au realizări mai multe, cât şi zonele în care femeile sunt dezavantajate în comparaţie cu bărbaţii.
Cel mai ridicat nivel al realizărilor femeilor se înregistrează în regiunile din nordul Europei şi în majoritatea regiunilor din Austria. La polul opus, regiunile din statele membre UE din sud-est au un nivel mult mai scăzut. Realizările femeilor tind să fie mai ridicate în regiunile din jurul capitalelor în aproape toate ţările membre.
Femeile din nordul Europei, Franţa şi Spania se confruntă cu cele mai mici dezavantaje în raport cu bărbații, în timp ce femeile din Grecia şi România cu cele mai mari dezavantaje. Cele patru regiuni cu cele mai mici dezavantaje sunt Auvergne, în Franţa, regiunile spaniole La Rioja şi Galicia, şi regiunea din jurul capitalei Finlandei, Helsinki-Uusimaa, potrivit raportului.
Documentul arată că, în medie, femeile din regiunile mai dezvoltate pot avea mai multe realizări şi sunt mai puţin dezavantajate, în timp ce majoritatea femeilor din regiunile mai puţin dezvoltate se confruntă cu mari provocări. La nivel naţional, femeile din regiunile-capitală tind să aibă mai multe realizări şi să fie mai puţin dezavantajate. În general, regiunile cu un indice mai scăzut de performanţă în rândul femeilor au un produs intern brut pe cap de locuitor mai scăzut, în timp ce regiunile cu un nivel mai ridicat de realizări în rândul femeilor se bucură de un nivel mai ridicat de dezvoltare umană. În cele din urmă, calitatea guvernării este mai ridicată în regiunile în care femeile au realizări mai multe.
„Sunt încântată să vă prezint această activitate inovatoare de cartografiere a plafonului de sticlă cu care se confruntă femeile la nivel regional în Europa. Raportul demonstrează că mai sunt multe de făcut pentru a ajuta femeile să beneficieze de aceleaşi oportunităţi ca bărbaţii”, a declarat comisarul pentru coeziune şi reformă, Elisa Ferreira, potrivit comunicatului citat de Agerpres.
Comisia va continua să depună eforturi susţinute în direcţia unei Europe caracterizate de egalitatea de gen.
Editor : B.P.