Marea Britanie va începe negocierile pentru ieşirea din Uniunea Europeană până la sfârșitul lui martie, anunţă premierul Theresa May, însă mediul de afaceri englez sfidează incertitudinile Brexitului.
Activitatea fabricilor a avut cea mai rapidă creștere din ultimii doi ani, arată un sondaj făcut în rândul directorilor. Au mai multe comenzi, mai mulţi angajaţi şi mai multe mărfuri trimise la export tocmai datorită lirei mai slabe.
După referendum, moneda a pierdut peste 10 procente în faţa dolarului, iar astăzi a atins minimul ultimilor trei ani în raport cu euro. Asta înseamnă că mărfurile produse în Marea Britanie sunt mai ieftine la export, ceea ce-i face pe patroni să prevadă o creştere puternică a industriei în următoarele luni.
În aceste condiţii, utilitatea unor măsuri monetare pentru stimularea economiei e pusă la îndoială, fiindcă economia pare să se ajusteze singură prin cursul valutar. Lira slabă, spun analiştii, ar putea chiar să anuleze efectele negative ale unei eventuale taxe de import în UE, în cazul în care Marea Britanie nu primeşte acces la piata unică.