Clericul musulman Fethullah Gulen a declarat, într-un interviu, că este convins că preşedintele Recep Tayyip Erdogan se află în spatele loviturii de stat din iulie. La rândul său, președintele turc l-a acuzat pe Gulen de organizarea puciului și autoritățile turce au cerut Statelor Unite să îl extrădeze, relatează News.ro.
Potrivit lui Gulen, lovitura de stat încalcă principiile Guvernului turc şi pe cele ale mişcării sale globale, numită „Hizmet”.
De asemenea, clericul a amintit declaraţia lui Erdogan că puciul a fost „un dar de la Dumnezeu”, pentru că va permite curăţarea armatei.
Întrebat dacă sugerează că Erdogan se află în spatele complotului, clericul a răspuns: „Până acum am crezut că este o posibilitate. Acum sunt sigur”.
Potrivit lui Gulen, un ofiţer turc a spus recent că şeful Statului Major Interarme şi şeful serviciilor de informaţii s-au întâlnit la cartierul general al armatei în noaptea puciului, adăugând: „Ştiau deja tot ce urma să se întâmple mai târziu”.
Potrivit lui Gulen, lovitura de stat i-a oferit lui Erdogan posibilitatea de a demite mii de persoane suspectate că i se opun din ministere, armată, poliţie şi justiţie. De asemenea, autorităţile au arestat avocaţi, oameni de afaceri, jurnalişti şi soţii ale unor susţinători ai lui Gulen. Clericul este convins că o astfel de represiune a fost planificată în avans.
În ceea ce priveşte cererea Turciei către Statele Unite pentru extrădarea sa, Gulen a spus că nu crede că Washingtonul îi va da curs. Însă, dacă va fi aprobată, a dat asigurări că îşi va cumpăra singur biletul de avion către Ankara.
Modul în care s-au desfăşurat cu exactitate evenimentele în noaptea loviturii de stat nu a fost descoperit în totalitate, dar Erdogan s-a plâns în mod repetat de eşecul serviciilor de informaţii, spunând că el a aflat ce se întâmplă la Ankara de la cumnatul său.
Oficialii turci au spus că un informator care a mers la Agenţia Naţională de Informaţii a dezvăluit complotul. Şeful forţelor armate şi alţi înalţi comandanţi au fost răpiţi de pucişti.
După înăbuşirea loviturii de stat, circa 100.000 de angajaţi din poliţie, administraţia civilă şi justiţie au fost demişi sau suspendaţi din funcţie. Alţi 40.000 au fost reţinuţi.