Într-un interviu pentru cotidianul LeTemps, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, a vorbit despre decizia care a dus la scumpirea francului elveţian.
„Am fost conştienţi de faptul că această decizie ar putea avea efecte majore asupra pieţelor. Dar, în momentul în care iei o asemenea decizie, este necesar ca ea să surprindă piaţa. Fie şi faptul că am fi putut sugera că ne gândim să renunţăm la plafonul fix al francului în faţa euro ar fi deschis poarta speculatorilor, care ar fi profitat. Era imposibil să fi transmis semnale anterior luării deciziei”, a declarat Thomas Jordan, guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei.
Banca Naţională a Elveţiei a anunţat joi că renunţă la plafonul cursului de schimb de 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia o adoptase în septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.
„Cu plafonul acela de 1,2, Banca Elveţiei a oferit un fel de primă de risc economiei, primă de risc care acum a dispărut. Suntem conştienţi de aceste dificultăţi, dar e important ca economia să nu reacţioneze exagerat şi să analizeze în profunzime noua situaţie. Trebuie să ne amintim că plafonul acela a fost conceput de la bun început ca o măsură excepţională pentru un interval limitat de timp”, a precizat guvernatorul Băncii Elveţiei.
Thomas Jordan a mai spus că nu se putea renunţa gradual la acel plafon, pentru că acest lucru nu ar fi rezolvat problema divergenţelor de politică monetara dintre marile zone sau regiuni.
Deşi a creat panică în mai multe ţări din Europa, saltul francului elveţian a adus şi câştiguri fabuloase. Omul de afaceri elveţian Ernesto Bertarelli a câştigat joi un miliard şi jumătate de dolari. Elveţianul are o avere estimată la 16 miliarde de dolari, din care aproape 13 miliarde în bani lichizi sau în conturi.
Dar acesta nu este singurul câştigător al întăririi francului. Finanţistul german August von Finck a devenit mai bogat cu 1,2 miliarde de dolari, într-o singură zi.